Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Луценко вимагає у ГПУ суду присяжних

За право людини 4404 перегляди

Опубліковано - 16.05.2011 20:58 | Всі новини | Версія для друку

Луценко вимагає у ГПУ суду присяжних
Луценко вимагає у ГПУ суду присяжних
Лідер “Народної самооборони” Юрій Луценко подав до Генеральної прокуратури клопотання про те, щоб його справу розглядав суд присяжних.

Про це повідомила прес-служба партії.

В клопотанні екс-міністр внутрішніх справ зазначає, що Україною 17 липня 1997 року ратифіковано Конвенцію “Про захист прав людини і основоположних свобод”, де в статті 6 закріплено що “... кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи у продовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав і обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення”.

Також Луценко вказує, що стаття 127 Конституції прямо вказує на здійснення правосуддя професійними суддями, та у визначених законом випадках, народними засідателями і присяжними, а частиною 2 статті 129 Конституції встановлено, що судочинство провадиться суддею одноособово, колегією суддів чи судом присяжних. “Таким чином за Конституцією невід'ємним правом народу України є право безпосередньої участі в здійсненні правосуддя, а кожної людини — можливість обирати справедливий суд”, - говориться в клопотанні екс-міністра.

“Отже, я, Луценко Ю.В., маю право на розгляд кримінальної справи справедливим, безстороннім та незалежним судом, встановленим законом. Таким законом є Конституція України, що має найвищу юридичну силу, і положеннями ст.124, 127, 129 встановлює, що судочинство в Україні здійснюється судом присяжних”, - говориться у клопотанні.

“Невиконання вимог Конституції України стосовно внесення змін до кримінально-процесуального закону протягом п'ятнадцяти років не може обмежити право, надане громадянину України Конституцією, на розгляд справи судом присяжних”, - зазначає Юрій Луценко.

“Саме розгляд справи судом присяжних є безумовною та конституційною гарантією забезпечення права на справедливий суд, закріпленого в ст.5 Конвенції про захист прав людини і громадянина. Суд присяжних — це конституційне право народу брати участь у здійсненні правосуддя, яке не може бути обмежене будь-ким”, - говориться в клопотанні.

“Зважаючи на те, що ст. 218 КПК України визначено можливість обвинуваченому заявити клопотання про склад суду, який буде здійснювати розгляд його справи, те, що норми Конституції є нормами прямої дії, вважаю, що єдиним законним складом суду, який забезпечить справедливий та безсторонній розгляд кримінальної справи за обвинуваченням мене, Луценка Юрія Віталійовича, є суд присяжних”, - сказано в документі.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.