Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ситуація з питною водою в Україні перебуває на критичному рівні

Добробут 5039 переглядів

Опубліковано - 4.06.2011 19:40 | Всі новини | Версія для друку

Ситуація з питною водою в Україні перебуває на критичному рівні
Ситуація з питною водою в Україні перебуває на критичному рівні
Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко висловила серйозну стурбованість ситуацією з якістю питної води в Україні.

"Ми бачимо критичну ситуацію: щороку кількість населених пунктів і людей, які не мають доступу до якісної питної води, збільшується", - заявила Тимочко на прес-конференції в п'ятницю.

За її словами, сьогодні близько 1,3 тис населених пунктів, в яких проживає близько одного мільйона чоловік користуються привізною питною водою. "У той час, коли чиновники проголошують добрі наміри вже зараз, сьогодні населення України потерпає від неякісної питної води, що врешті-решт призводить до поширення інфекційних захворювань і серйозного негативного впливу на здоров'я людей", - наголосила вона.

Екологи вбачають основними причинами ситуації, що склалася підвищене і посилене навантаження на навколишнє середовище і водні екосистеми. Так, за даними Всеукраїнської екологічної ліги, з 2004 по 2010 рік, не дивлячись на економічну кризу, скид недостатньо очищених або неочищених стічних та промислових вод збільшився з 3,5 млрд. куб м до 6 млрд. куб м. При цьому значно змінилася структура забруднення в зв'язку зі збільшенням споживання населенням пральних порошків, миючих засобів.

Ситуація посилюється тим, що практично всі водоочисні споруди в Україні в основному були побудовані понад 20-ть років тому, вони технологічно і фізично застаріли і не в змозі впоратися з цими забрудненням.

Водночас, за останні 10 років в Україні істотно не переглядалися розміри зборів за забруднення природного середовища.

"Наше законодавство, нормативна база не стимулюють з адміністративної та економічної точки зору зменшення водозабору або зменшення забруднення стічних вод", - наголосила Тимочко.

"Нам потрібно, нарешті, у Верховній Раді прийняти ці закони. Але як вони можуть бути прийняті, якщо там сидять всі власники металургійних, хімічних, гірничодобувних підприємств, які скидають у Дніпро воду", - наголосила еколог.

Разом з тим, крім збільшення зборів необхідно також змінити підхід до системи управління в сфері водокористування - відійти від територіального принципу до басейну, коли структури державної влади відповідають за водну політику не в окремо взятому регіоні, а в басейні того або іншого великого водного басейну.

"Насправді мова йде не про додаткові кошти, а про зміну водної політики в Україні, і ми повинні зробити це - не вигадувати велосипед, а просто взяти документи, які не просто працюють в інших країнах, а дали позитивний результат", - заявила Тимочко.

Нагадаємо, вчора в Макіївці в селищі імені Леніна Донецької області десятки людей отруїлися питною водою після потрапляння у водогін каналізаційних стоків.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.