Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Фізикам вдалося перетворити живу клітину на лазер

У світі науки 4679 переглядів

Опубліковано - 14.06.2011 14:45 | Всі новини | Версія для друку

Фізикам вдалося перетворити живу клітину на лазер
Фізикам вдалося перетворити живу клітину на лазер
Фізики із Центру фотомедицини Уеллмана в університетській лікарні американського штату Массачусетс вперше зуміли змусити живу клітину поводити себе як малопотужний лазер.

Дослідники працювали із клітинами нирки - вставивши в їхні ДНК послідовність зеленого флуоресцентного білку (GFP), вчені домоглися того, що клітини почали синтезувати його у великих кількостях. GFP випромінює зелене світло, коли його опромінюють синім світлом. Цей білок надзвичайно корисний у біологічних дослідженнях, оскільки з його допомогою можна маркувати різні клітинні структури і стежити за їх динамікою, у тому числі і в режимі реального часу. У 2008 році трьом ученим, які багато зробили для вивчення GFP і його запровадження у практику, була вручена Нобелівська премія.

Клітини, з якими працювали вчені, мають сферичну форму і завдяки цьому виконують роль лінзи, що фокусує випромінювання. Фахівці поміщали клітини між двома дзеркалами (відповідно, відстань між ними становила близько 20 мікрометрів), щоб зменшити розсіювання випромінювання, і опромінювали клітини синім світлом. На виході вчені отримували потік лазерного випромінювання зеленого кольору (пік флуоресценції GFP припадає на довжину хвилі 498 нанометрів).

На сьогодні незрозуміло, як саме можна використовувати отримані результати на практиці. Теоретично, джерела лазерного випромінювання всередині організму були б дуже корисні для медичних досліджень, проте потужність потоку, який створюють модифіковані клітини нирки в описаному експерименті, занадто мала для цього.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося про американських учених із Єльського університету, які створили пристрій, що повністю поглинає лазерне випромінювання і перетворює його енергію на тепло.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.