Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У степах Луганщини можуть зникнути кургани

Національне питання 7104 перегляди

Опубліковано - 16.06.2011 10:05 | Всі новини | Версія для друку

У степах Луганщини можуть зникнути кургани
У степах Луганщини можуть зникнути кургани
У Луганську на місці історичних курганів будують котеджне містечко.

Стародавнє поховання вподобали місцеві багатії. Археологи сумніваються, що кургани вдасться зберегти в первинному вигляді, і хочуть провести розкопки. Однак зробити це не так просто.

Місце на околиці Луганська якнайкраще підходить під елітне житло: з одного боку дендропарк, із іншого – дубовий гай. Щоправда, відколи в цій місцевості ще у 2004 році виділили землю під забудову, дерев значно поменшало, а на їхньому місці почали з’являтись будинки у декілька поверхів.

Нові господарі загрожують не тільки рослинності, а й курганам, які тут ніхто не чіпав 4 тисячі років. Коли відводили землю під забудову, археологічну експертизу або не проводили, або провели неякісно, впевнений голова громадської організації «Луганська археологічна спілка» Олексій Бритюк.

«Кожен такий курган – унікальний. Не буває двох однакових. Під таким пагорбом обов’язково є поховання людей, причому людей не простих, а вождів, царів, жерців, воїнів. Ховали людей з інвентарем. Я не скажу, що це коштовності. Ясна річ, що золото в бронзовий вік не було поширене. Але будь-які предмети з кургану можуть потрапити на чорний ринок», – розповідає Олексій Бритюк.

«Не чіпайте кургани – там душі наших предків»

Торік у цій місцевості археологи дослідили одне з поховань. Також науковцям вдалося знайти стародавнє поселення кочівників і встановити, що поряд є ще один курган. Втім, щоб його дослідити, потрібно домовлятися з власниками землі. Належать ділянки людям не бідним.

Утім, на забудовників міг би вплинути авторитет Партії регіонів, яка має більшість в органах місцевого самоврядування на Луганщині. Колишній голова області, а нині керівник фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов у коментарі Радіо Свобода розповів: «Коли відбулося розпаювання землі, то деякі фірми почали розорювати кургани. І тоді я висловив свій погляд про те, що не чіпайте кургани – там душі наших предків».

Начальник обласного відділу туризму і охорони спадщини Володимир Виборний повідомив напередодні, що законність відведення землі вже три місяці як перевіряє районна прокуратура.

«Курган внесений у список щойно виявлених об’єктів. І зараз там працюють працівники прокуратури. Вони перевіряють законність відводу землі. Якщо виявиться, що все зроблено неправильно, то винесуть протест, і буде ухвалюватися рішення», – заявив посадовець.

Точна кількість курганів не відома

Проте мало хто вірить, що будинки можуть знести, а землю повернути у держвласність. В Україні подібні справи зазвичай вирішуються на користь забудовника.

Тим часом будівництво поряд зі стародавніми похованнями триває.

Скільки взагалі курганів у Луганській області, достеменно не відомо. Експерти називають приблизні цифри – від 5 до 15 тисяч. Скільки курганів уже знищено – порахувати ще складніше.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.