Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Нафтопереробники створять дефіцит пального

Економіка 5135 переглядів

Опубліковано - 25.06.2011 10:16 | Всі новини | Версія для друку

Нафтопереробники створять дефіцит пального
Нафтопереробники створять дефіцит пального
Бензин А-95 влітку може подорожчати на 20-30 коп. внаслідок зупинки одного з крупних українських нафтопереробних заводів, попереджає Геннадій Рябцев, експерт науково-технічного центру "Психея".

"Один із найкрупніших нафтопереробних заводів у Лисичанську Луганської області можуть зупинити. Про причину повідомлять згодом. Усі зупинки цього заводу траплялися або наприкінці весни, або влітку. Про зупинку зараз ніхто не говорить, однак з досвіду попередніх років, вона дуже імовірна.

Влітку 2005 року Лисичанський нафтопереробний зупинили через те, що крановщик випадково зламав стіну. Вона впала на цінне обладнання. Влітку 2006 року у лінію високовольтних передач заводу влучила блискавка. І завод також зупинили. У травні 2007-го завод зупиняли, бо зміліла річка Сіверський Донець, воду з якої використовували для потреб заводу.

Всі ці зупинки невипадкові Адже влітку найбільший попит на пальне. Тому нафтопереробникам вигідно створити дефіцит, з тим щоб підняти ціни на бензин, а отже й збільшити прибутки. Якщо зупинки заводу не буде, ціни на пальне лишаться на нинішньому рівні", - пояснив Геннадій Рябцев.

Лисичанський нафтопереробний завод виробляє 113, 4 тис. т пального у місяць — близько чверті загального об'єму продажів в Україні. В разі зупинки НПЗ дефіцит удасться покрити лише за місяць, за рахунок імпорту пального.

Наприкінці червня на українських автозаправних станціях бензин А-92 продають по 9,89-10,11 грн/л, А-95 по 9,94-10,7 грн/л.

В Україні діють 5 НПЗ — в Лисичанську, Кременчуці, Одесі, Дрогобичі та Шебелинці. За рік із української, азербайджанської та російської нафти виготовляють 7 млн тонн бензину. На початку 90-х переробляли 20 млн т. Ще 3 млн тонн імортують. Більше половини імпортного пального надходить із Білорусі. Решта - з Росії, Румунії, Литви, Польщі, Угорщини.

Одеський нафтопереробний завод належить російській компанії "Лукойл", лисичанський нафтопереробний завод - російсько-британській корпорації "ТНК ВР", Кременчуцький НПЗ - українській "Укрнафті", Дрогобицький і Шебелинський НПЗ належать "НПК "Галичина".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.