Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Дніпро перетворюють у брудне болото

Довкілля 10336 переглядів

Опубліковано - 1.07.2011 16:31 | Всі новини | Версія для друку

Дніпро перетворюють у брудне болото
Дніпро перетворюють у брудне болото
Дніпропетровські вчені вважають, що екосистемі річки Дніпро загрожує екологічна катастрофа.

Катастрофи можна уникнути, розробивши найближчим часом, на регіональному та державному рівні спеціальні екологічні програми з порятунку річки.

За словами директора Інституту проблем природокористування та екології НАН України, член-кореспондента НАН України, доктора технічних наук, професора Аркадія Шапара, річка Дніпро після будівництва каскаду водосховищ перетворилася на озеро, а незабаром може стати брудним болотом.

Одним із способів порятунку річки вчений називає знесення усіх гребель на Дніпрі.

«Проблема з річкою Дніпро виникла не за один день. Коли побудували каскад водосховищ, річку перетворили на озеро. Тепер вона перетворюється на болото, і якщо нічого не робити, ми отримаємо глобальну екологічну катастрофу. Потрібно визнати, що, побудувавши греблі, тодішня влада зробила велику помилку. Хотіли домогтися великого економічного ефекту, а вийшло навпаки. Сьогодні потрібно це помилку виправити і знести греблі. Поступово, але обов'язково все. Потрібно на державному рівні прийняти програму поступового повернення екосистеми Дніпра в природне русло », - вважає Шапар.

На його думку, водосховища є неефективні і їх потрібно спустити.

Водночас, за словами завідувача кафедри екології Придніпровської академії будівництва і архітектури, доктора біологічних наук Григорія Шматкова, Дніпро вже втрачений як ріка, і без вирішення проблеми незабаром Дніпро буде втрачено і як водоймище.

«Техногенне і антропогенне забруднення річки Дніпро та її басейну носить глобальний характер. Вчені знають, як вирішити цю проблеми, тим більше що є міжнародні напрацювання, але їх не чують. Необхідно на регіональному та державному рівні розробити спеціальні екологічні програми з порятунку Дніпра і приступити до їх виконання, інакше через кілька десятків років ми отримаємо не річку, а брудне болото», - зауважив Шматков.

Як повідомлялося раніше, в Україні концентрація забруднення річок у 6,5 рази більша, ніж у США і у 3,2 рази – ніж у Європі.

Екологи також б’ють тривогу у зв’язку із забрудненням Азовського та Чорного морів, що може спричинити спалахи інфекційних пандемій. Як наприклад нещодавній спалах епідемії холери в Маріуполі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.