Аратта - На головну

29 квітня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Україні масово порушується конституційний принцип гендерної рівності

За право людини 4688 переглядів

Опубліковано - 5.07.2011 18:14 | Всі новини | Версія для друку

В Україні масово порушується конституційний принцип гендерної рівності
В Україні масово порушується конституційний принцип гендерної рівності
Чоловіки є керівниками більшості українських компаній і лише на 14% підприємств головують жінки. Третина українських працівниць жіночої статі стикалися з ситуаціями, коли чоловіки мали переваги в розмірі оплати праці та при прийомі на роботу.

Такими є дані соціологічних опитувань.
За дослідженнями одного з міжнародних кадрових порталів, керівниками у майже 90% українських компаній є чоловіки. І третина роботодавців визнає, що в них більше шансів потрапити на топові посади, повідомила генеральний директор порталу Марина Маковій.

«Керівний склад 58,6% компаній також переважно чоловічий і лише 24% – переважно жіночий. У рівній мірі чоловічий і жіночий керівний склад тільки в 17% українських компаній. Також 51,7% роботодавців відзначають, що в чоловіків вищі, ніж у жінок очікування заробітної плати. Але й рівень заробітних плат, також, як правило, вищий», – розповіла Марина Маковій.

Жінок з дітьми до 3 років і вагітних все ще звільняють з роботи

Минулого року державні органи перевірили 2,5 тисячі українських підприємств. Порушення трудового законодавства знайшли у 80% випадків, розповідає Андрій Черкасов, голова Державної інспекції з питань праці.

«Було перевірено 2,5 тисячі підприємств, на яких працювали 285 тисяч жінок. І порушення були виявлені більш ніж на 1,9 тисячі підприємствах. Невеликі порушення усуваються без штрафних санкцій. Але матеріали 159 перевірок були передані в правоохоронні органи, в прокуратуру для реагування. Були такі порушення, як невиплачені відпускні до початку декретної відпустки. А також порушення заборони звільняти вагітних жінок і жінок з дітьми до 3 років. Стосовно 120 жінок роботодавці не дотримувалися цього правила», – зазначив Андрій Черкасов.

Саме з такою ситуацією стикнулася у себе на роботі Майя. За професією вона – лікар-невропатолог. Спочатку її не хотіли брати на роботу через те, що вона – молода жінка, а тепер збираються звільняти через вагітність, розповідає подруга Майї – Аліса.

«Вона після закінчення інституту працювала кілька років у лікарні. Її брати не хотіли, але взяли за умови,якщо вона не буде в найближчому майбутньому народжувати дітей. Якщо, скажімо, прийде чоловік на її місце, то його візьмуть із розпростертими обіймами – каже Аліса. – І через кілька років вона вийшла заміж, завагітніла, а коли прийшла оформлювати документи для декретної відпустки – головний лікар одразу запропонувала їй звільнитися. Жінка, звичайно, була в розпачі. З великими труднощами вона вмовила керівницю, щоб її не звільняли, принаймні, до народження дитини, не кажучи вже про те, щоб оплачувати потім декрет».

«Успіх не має статі»

Другий рік поспіль в Україні проводиться конкурс «Рівні можливості: кращий роботодавець року». Співвідношення працівників різної статі, рівне кар’єрне зростання, рівні можливості для працевлаштування, попередження сексуальних домагань, а також створення умов для працівників із сімейними обов’язками – ось основні принципи, яких мають дотримуватися компанії-претенденти. «Успіх не має статі» – це девіз конкурсу, розповідає Катерина Ситнікова експерт проекту ЄС «Права жінок та дітей в Україні».

«Основна мета конкурсу – донести до роботодавців інформацію про те, що ж це таке – гендерна рівність на роботі. А також допомогти компаніям покращити ситуацію у цій сфері. Надати їм конкретні приклади того, які кроки необхідно зробити», – пояснила Катерина Ситнікова.

Підприємства-переможці конкурсу минулого року забезпечують працівників кімнатами матері та дитини, виділяють працюючим мамам додаткові години відпочинку, або ж надають можливість декретної відпустки татусям.

Однак в Україні є й інші компанії, власники яких вважають жінок – зайвими на роботі, наприклад, підприємець Ігор. «У мене власна справа і більшість робітників – чоловіки, є лише одна жінка. Жінки забагато думають, інколи зайвого. Треба робити, а не думати, проводити якісь дискусії або будувати якісь інтриги, що вони дуже полюбляють: аналізують якусь дію, а потім роблять собі якісь надумані висновки», – сказав він.

Гендерна рівність на чверть підвищує продуктивність праці

Хоча порушення законодавства в цій сфері ще є, гендерна рівність на роботі поступово стає нормою в Україні, вважає Юрій Сизенко заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту.

«На тих чи інших підприємствах уже стає традицією думати про скорочений робочий день для жінок, які мають дітей до 14 років; про те, щоб була кімната «матері та дитини». Стає традицією, коли чоловік може піти в декретну відпустку по догляду за дитиною. Виховання про гендерну рівність має бути ще з школи та дитсадка», – наголосив Юрій Сизенко.

За словами експертів, практика гендерної рівності в компаніях не лише утверджує права людини, а й сприяє економічному розвитку. Наприклад, за даними Конфедерації роботодавців України, однакова кількість чоловіків та жінок на підприємстві підвищує продуктивність праці на 25 %.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили один одного!”
Біблія

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.