Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому уряду проФФесіоналів потрібна політична ціна на газ?

Газоват 4572 перегляди

Опубліковано - 21.07.2011 11:37 | Всі новини | Версія для друку

Чому уряду проФФесіоналів потрібна політична ціна на газ?
Чому уряду проФФесіоналів потрібна політична ціна на газ?
Ціна російського газу для України зросла до 354 доларів за тисячу кубометрів.

Такі розрахунки навів заступник міністра енергетики і вугільної промисловості України Володимир Макуха.

Російське блакитне паливо коштує зараз на 90 доларів дорожче, ніж на початку цього року. А у Росії попереджають, що у четвертому кварталі ціна може піднятися до 500 доларів за тисячу кубометрів. У відповідь Україні варто скоротити закупівлю газу і звернутися до суду, радять експерти.

Ціна російського газу для України розраховується щокварталу. Розрахунки міністерства енергетики і вугільної промисловості на цей квартал – 354 долари за тисячу кубометрів. За два з половиною роки, після підписання газових угод екс-прем’єром України Юлією Тимошенко з главою уряду Росії Володимиром Путіним, вона зросла удвічі.

Нинішній український прем’єр Микола Азаров переконував, що справедливо було б платити близько двохсот доларів за тисячу кубометрів. Натомість, голова правління російського газового монополіста «Газпром» Олексій Міллер наполягає на тому, що ціна є ринковою і правильною.

Варто зменшувати споживання газу, Україна ж збільшує

Щоб не залежати від Росії, яка вже чимало років прагне «проковтнути» Україну високими цінами на газ, треба поступово зменшувати споживання і закупівлю російського блакитного палива. Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима.

«Якщо б ми вже у десятому році дійшли до споживання російського газу в 25 мільярдів і зробили б відповідні плани на 2011 рік, Україна купувала б 22-25 мільярдів кубометрів газу. І це було б реальним. Але вона купує 50 мільярдів кубометрів газу протягом року. Треба ухвалити програму радикального скорочення споживання газу, треба кричати SОS! щодо того, що росіяни захоплюють усі наші стратегічні плацдарми. І крок за кроком зменшувати споживання, а ми його збільшуємо», – зазначає Олександр Гудима.

Україна тільки лякає зверненням до суду

Без поглинання «Газпромом» «Нафтогазу» Росія не погодиться на знижку щодо ціни на паливо. У цьому впевнений експерт, голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик. Адже є вигідний для Москви контракт і вмовляннями його не скасуєш. Єдиний можливий варіант без втрати національних інтересів України – звернення до міжнародних судових інстанцій.

«Потрібно було Україні йти до Арбітражного суду, щоб вносити зміни до «газового контракту» з Росією. У принципі, дуже серйозно змінилася кон’юнктура ринку, і за це юристам треба хапатися, доводити свою позицію. Цього Україна не зробила і тільки лякає. Це, фактично, психологічна проблема меншого брата перед старшим, тобто, бояться», – констатує експерт.

Багатомісячні спроби переконати росіян переглянути формулу ціни газу є поки що марними. Чергова спроба змінити думку росіян очікується 31 липня, коли до Києва має прибути з візитом президент Дмітрій Медвєдєв.

Від “Аратти”: на нашу думку, уряд Азарова умисно імітує бурхливу переговорну діяльність в абсолютно тупиковому напрямку. Бо очевидно, що Кремль, для якого газ є не тільки головним джерелом наповнення російського бюджету, а й стратегічною зброєю, вимагатиме від українських "стратегічних партнерів" конкретних майнових і політичних поступок. І тут формула дуже проста: дешевий газ - в обмін на державний суверенітет. Хоча приклад Білорусі наочно засвідчує, що дешевий газ - це шлях деградації економіки.

Який вихід? Вихід дуже простий - не бігати замкненими колами, а оптимізувати структуру споживання палива. Це, як раз те, що не потребує багато часу й грошей.

У структурі споживання найбільш витратними є теплокомуненерго, які вже давно прихватизовані олігархами. Якщо у виробництві газова складова впливає на собіватість, а відтак, на прибутки олігархів, то ТКЕ - монополісти. І населення, яке не має альтернативи, вимушено буде сплачувати будь-яку ціну за "послуги". І у власників просто немає стимулу, для скорочення споживання. Хоча вже давно стало очевидним, що комустичну систему централізованого тепло-водопостачання треба відправити на металобрухт, замінивши високопродуктивними будинковимми і індивідуальними системами.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Марно пояснювати дурням і начальникам: перші слухають і нічого не розуміють, другі все розуміють і тому не слухають”
Михайло Мамчич

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.