Аратта - На головну

6 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На зворотньому боці Місяця знайшли незвичайні вулкани

У світі науки 5505 переглядів

Опубліковано - 26.07.2011 20:12 | Всі новини | Версія для друку

На зворотньому боці Місяця знайшли незвичайні вулкани
На зворотньому боці Місяця знайшли незвичайні вулкани
Вчені виявили на зворотному боці Місяця незвичайні вулкани віком близько 800 мільйонів років.

Автори описали знайдені ними об'єкти в статті в журналі Nature Geoscience, а їх короткий опис наводить портал Space.com.

Автори аналізували дані, зібрані орбітальним зондом LRO. Прилади зонда зареєстрували "підозрілі" утворення між двома кратерами - Комптона і Белковіча - на дальній стороні супутника, яка ніколи не "дивиться" на Землю. Утворення представляли собою куполоподібні структури зі східчастими схилами.

Ширина основи "куполів" коливається в межах від 800 метрів до 5 кілометрів, а висота сягає 6 кілометрів. На думку вчених, ці об'єкти сформувалися, коли лава з надр Місяця пробивалася на поверхню крізь тріщини і пошарово застигала. Як показали дослідження, лава винесла на поверхню супутника велику кількість радіоактивного металу торію.

Спектральний аналіз відкладень вимерлих вулканів виявив, що вони містять велику кількість кремнію. Цей елемент досить незвичайний для місячних структур, так як в скельних породах земного супутника не протікають процеси, що призводять до відкладення кремнію. Ще одна незвичайна риса виявлених вулканів - їх відособленість - група між кратерами Комптона і Белковіча знаходиться в стороні від типових місць місячної вулканічної активності.

Нещодавно інший колектив учених склав найдетальніше на сьогоднішній день зображення зворотної сторони Місяця - для його створення вчені також використовували знімки, отримані зондом LRO.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.