Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Учені відкрили антитіла, здатні перемогти всі різновиди грипу типу А

У світі науки 4990 переглядів

Опубліковано - 31.07.2011 22:39 | Всі новини | Версія для друку

Учені відкрили антитіла, здатні перемогти всі різновиди грипу типу А
Учені відкрили антитіла, здатні перемогти всі різновиди грипу типу А
Співробітники Національного інституту медичних досліджень у Лондоні виявили раніше невідомий тип антитіл, які можуть нейтралізувати всі різновиди вірусу грипу типу А (в тому числі, пташиний і свинячий).

Як пишуть дослідники у своїй статті в журналі Science, антитіла знайшли в крові хворого на свинячий грип. На сьогодні необхідне подальше їх вивчення та клінічні випробування, що дозволить розробити ліки для лікування і профілактики цього різновиду грипу.

Антитіло FI6 знайшли біологи під керівництвом Джона Скехела, мікроорганізм однаково ефективно нейтралізує всі різновиди вірусу грипу А. Це антитіло зв'язується з особливою ділянкою в гемаглютиніні - ключовому білку оболонки вірусу, за допомогою якого він прикріплюється до клітини та заражає її. Критична важливість цієї ділянки в процесі прикріплення до клітини забезпечує високу схоронність цього білкового ланцюжка між штамами вірусу.

Щорічно епідемії грипу забирають життя багатьох тисяч хворих. Боротьба з грипом ускладнюється тим, що є три різновиди цього вірусу - А, В і С, через це досить складно передбачити, який вид вірусу отримає найбільше поширення наступного року. Крім того, вакцинація дозволяє виробити імунітет лише до одного чи кількох штамів вірусу грипу.

Найбільш небезпечні віруси грипу ті, що відносяться до типу А. Його різновиди діляться на групи А1 і А2.

При попаданні вірусу грипу в організм людини імунна система починає виробляти безліч різних антитіл, намагаючись підібрати ключ для нейтралізації гемаглютиніну. Після того, як ключ знайдений, імунні клітини перестають виробляти інші різновиди антитіл і переключаються на випуск потрібного антитіла.

Джон Скехел і його колеги використовували цей же механізм. Біологи вирощували популяції імунних клітин, отриманих із крові хворих на грип. Кожна культура клітин синтезувала тільки один тип антитіл. Вченим довелося перебрати 104 000 зразків, перш ніж вони знайшли антитіло FI6.

Зразок крові, з якого були виділені ці антитіла та клітини, що їх синтезують, був отриманий у 2009 році від одного з хворих на свинячий грип H1N1. Як пишуть вчені, дане з'єднання здатне зв'язуватися і нейтралізувати всі 16 базових різновидів гемаглютиніну, який присутній в оболонках усіх штамів грипу типу А.

FI6 зв'язується із ключовою ділянкою білка й заважає його зв'язуванню із ділянками клітинної оболонки. Дослідники розробили на його основі більш ефективне і безпечне антитіло FI6-v3, дієвість якого перевірили на кількох популяціях мишей і тхорів, заражених свинячим і пташиним грипом.

Експеримент показав, що попередньо введені антитіла повністю нейтралізували вірус грипу, а ін'єкція FI6-v3 після кількох днів хвороби значно полегшувала її перебіг та давала можливість гризунам і тхорам вижити. "Результати профілактики і терапії за допомогою FI6 дозволяють нам визнати, що це антитіло є першим прикладом засобу, який може бути використаний для нейтралізації всіх вірусів грипу типу А", - роблять висновок учені.

Нагадаємо, в червні минулого року повідомлялося, що лауреат Нобелівської премії з медицини Баррі Маршалл розробив вакцину проти грипу, для доставки якої в організм людини використовується бактерія Helicobacter pylori, що виживає в шлунку.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.