Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна готує до видобутку перше родовище сланцевого газу

Газоват 6058 переглядів

Опубліковано - 2.08.2011 21:53 | Всі новини | Версія для друку

 Україна готує до видобутку перше родовище сланцевого газу
Україна готує до видобутку перше родовище сланцевого газу
Україна готує документи на розробку першого родовища сланцевого газу, яке в перспективі може на третину зменшити потребу держави в імпортному блакитному паливі.

Про це повідомили у вівторок у Міністерстві екології та природних ресурсів України.

Незалежні експерти позитивно оцінюють перспективи розробки цього родовища. Екологи ж попереджають про небезпеку для довкілля від видобутку нетрадиційних видів газу.

Юзівське родовище сланцевого газу (так найчастіше називають газ, що залягає в товщі гірських порід), знаходиться на кордоні Донеччини та Харківщини. Останнє дослідження показало, що воно здатне щороку давати Україні 10 мільярдів кубометрів блакитного палива. А це – більше ніж третина того обсягу, який нині Україна змушена імпортувати з Росії.

Результати дослідження оприлюднив у вівторок заступник міністра екології та природних ресурсів Іван Макаренко. Конкурс на розробку родовища відбудеться найближчим часом, і вже є інвестори, які мають досвід і бажання видобувати альтернативні види газу в Україні.

«За дорученням Кабміну, в рамках закону «Про розподіл продукції» розробляються документи для Юзівського родовища, з Донецькою обласною владою вони вже погоджені. До участі в конкурсі зголосилася компанія «Шелл». Розраховують, що за 5-7 років вона вийде на видобуток 8-10 мільярдів кубів газу на рік», – заявив урядовець.

Український газ невигідний російському «Газпрому» – експерти

Збільшення видобутку газу в Україні призведе до зменшення його імпорту з Росії, а відтак російський «Газпром» може використовувати різні важелі для гальмування цього проекту, кажуть експерти. Однак вони позитивно оцінюють перспективи розробки Юзівського родовища сланцевого газу. Про це говорить експерт з газових питань Олександр Нарбут.

«Шелл» та інші компанії, які хочуть брати участь у конкурсі, мають досвід такого видобутку газу, і, гадаю, скоро ми матимемо перший успішний прецедент в Україні. Російському «Газпрому» цей проект невигідний, але він, не маючи відповідного досвіду, не зможе скласти конкуренцію західним компаніям у конкурсі, не зможе він і якось призупинити проект», – зауважив експерт.

Національні економічні інтереси в конфлікті з екологічними?

Окрім економічного зиску, розробка альтернативних газових родовищ є небезпечною для прилеглих територій, зазначає координатор енергетичних програм Національного екологічного центру України Артур Денисенко.

«США за рахунок сланцевого газу вже збільшили свій загальний видобуток і забезпечили потреби свого населення, – каже він. – Однак технологія передбачає, що газоносні пласти заливатимуться водою, а це погіршить якість води на територіях над родовищем. Тому видобуток газу важко поєднати з концепцією стійкого розвитку».

Саме через побоювання з приводу екології депутати трьох західноукраїнських областей – Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської – у травні не дали дозволу уряду розробляти поклади сланцевого газу на родовищі «Олеська». Тоді лунали заяви депутатів, що на шальку терезів поставлені, з одного боку, енергетична незалежність України, а з іншого, безпека людей, які живуть у густозаселених районах.

Зі сходу України тим часом лунають оптимістичні заяви. Харківська обласна державна адміністрація зацікавлена в тому, щоб інвестор вкладав кошти у видобуток сланцевого газу, і готова надати необхідні дозволи, заявив днями заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.