Аратта - На головну

29 квітня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Росіяни пропонують застосвувати ядерну зборю проти астероїдів

У світі науки 4529 переглядів

Опубліковано - 4.08.2011 12:21 | Всі новини | Версія для друку

Росіяни пропонують застосвувати ядерну зборю проти астероїдів
Росіяни пропонують застосвувати ядерну зборю проти астероїдів
Російський державний ракетний центр імені академіка Макеєва запропонував знищувати астероїди, які загрожують Землі, за допомогою ядерних вибухів.

Заряди пропонується доставляти в космос за допомогою ракет-носіїв "Союз-2" і "Русь-М", розповіли фахівці центру на конференції "Тиждень космосу", що пройшла в Іспанії.

Науковці впевнені, що реалізація пропозицій щодо використання ядерних вибухових пристроїв в ракетних комплексах захисту Землі дозволить захистити планету від небезпечних космічних об'єктів до 700 метрів в діаметрі.

З середини XX століття астрономи почали масово виявляти астероїди, які зближуються із Землею, і зараз щомісячно відкривають десятки таких космічних тіл. Серед них є і потенційно небезпечні.

Зараз на Землі відомо кілька сотень кратерів ("зоряних ран"), що виникли в результаті зіткнень з космічними тілами. Їхній діаметр варіюється від десятків метрів до сотень кілометрів, а вік - від десятків до 2 мільярдів років.

У листопаді 2011г. поряд із Землею пролетить величезний астероїд 2005 Yu55, який пройде від нашої планети на критичній відстані в 300 000 км., що менше відстані від Луни до Землі. На думку фахівців, це одне з найнебезпечніших для Землі з нині відкритих космічних тіл. Якщо траєкторія цього астероїда зміститься в нашу сторону, то, не кажучи про очевидні наслідки, воронка вій його вибуху при зіткнені, в чотири рази перевищуватиме знаменитий кратер в Арізоні.

Вірогідність зіткнення із Землею космічних об'єктів розмірами до 300 метрів, які можуть викликати загальнопланетну катастрофу, достатньо велика. Одін з прикладів - астероїд Апофіс, який в 2029г. перетне орбіту Землі на відстані 35-40 тис. км., а в наступний його приліт в 2036г. існує певна вірогідність зіткнення із Землею. Дрібніші небесні тіла при зіткненнях також можуть завдати істотної шкоди людству.

Водночас варто зауважити, що зустріч Землі з астероїдом - дуже рідкісне явище. За оцінками фахівців, зіткнення Землі з астероїдами розміром 1 м відбувається щорічно, розміром 10 м - раз на сто років, 50-100 м - один раз на період від кількох сотень до тисяч років і 5-10 км - раз на 20-200 мільйонів років.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.