Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Учені створили куленепробивну шкіру

У світі науки 4756 переглядів

Опубліковано - 17.08.2011 15:08 | Всі новини | Версія для друку

Учені створили куленепробивну шкіру
Учені створили куленепробивну шкіру
У Нідерландах вчені розробили і протестували куленепробивну шкіру. Випробування пройшли вдало.

З молока виведеної ученими породи кіз вони синтезували особливий матеріал, який здатний стати в десять разів міцніше сталі. Він містить той же вид протеїну, що і павуки-шовкопряди. Отримана з козячого молока "павутина" може бути вживлена ​​в людську шкіру.

Новий матеріал уже пройшов випробування. Метою роботи була заміна кератину, що міститься в шкірі, на надміцний шовк, створений вченими.

Спочатку навколо зразка штучної шкіри нарощується живої шкірний покрив, на що йде близько п'яти тижнів. А потім в отриманий матеріал випускають кулю.

Незважаючи на те, що отримані в ході експерименту результати далекі від досконалості, все-таки можна вже сказати, що проект робить наукову фантастику – реальністю, переконані творці шкіри

Шовк здавна використовувався у військовій справі. Ще Чингісхан за легендою велів своїм вершникам носити шовкові жилети: адже стріла, що встромився в шовк, не ламається - а значить, може бути використана знову.

"Уявіть, жилет з нашого шовку, здатний уловлювати кулі - сучасний аналог стріл часів Чингісхана. А тепер зробимо ще один крок вперед: навіщо обмежувати себе лише пошиттям жилета, давайте краще замінимо кератин (протеїн, який відповідає за жорсткість людської шкіри) на протеїн, що міститься в шовку. Це можливо в разі додавання генів, які виробляють такий шовк, в геном людини : тоді ми отримуємо, по суті, куленепробивний людський організм", - стверджує керівниця проекту Джаліла Ессаіді.

Поки ж куленепробивні люди існують лише в науковій фантастиці. Якщо розробки вчених втіляться в реальність, кулі будуть грузнути в таких людях, як бджоли в павутині, стверджує Ессаіді.

Раніше вчені з Мак-Мастерського університету в Канаді розробили метод отримання клітин людської крові шляхом прямого перепрограмування клітин шкіри.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.