Аратта - На головну

29 квітня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи визначили точний вік Місяця

У світі науки 5050 переглядів

Опубліковано - 18.08.2011 15:30 | Всі новини | Версія для друку

Астрономи визначили точний вік Місяця
Астрономи визначили точний вік Місяця
Астрономи встановили точний вік Місяця - земному супутнику 4,36 мільярда (плюс-мінус три мільйони) років.

Як пояснюють вчені, згідно сучасним уявленням, Місяць утворився в результаті зіткнення Землі з планетою Тейя розміром з Марс.

В результаті цього зіткнення, в космос була викинута значна маса розжареного матеріалу, яка пізніше застигла і утворила супутник. До останнього часу точних даних за часом цієї події не було.

Головним об'єктом дослідження вчених виступав зразок місячної породи масою 1,88 грама, доставлений на Землю в рамках місії "Аполлон 16".

Попередній аналіз (зокрема, розміри мінеральних кристалів) дозволив встановити, що порода є для Місяця "рідною" і утворилася в товщі земного супутника під час тривалого процесу застигання.

Щоб визначити вік каменю, вчені використовували техніку датування на підставі співвідношень різних ізотопів трьох металів - свинцю, неодиму та самарію (207Pb-206Pb, 147Sm-143Nd і 146Sm-142Nd).

У результаті всі три виміри дозволили отримати схожі результати і вкрай точно визначити вік Місяця.

За словами вчених, їх вік як мінімум на 100 мільйонів років менший колишніх наймінімальніших оцінок.

Це, зокрема, означає, що Місяць охолонув значно швидше, ніж вважалося досі, що суперечить багатьом сучасним теоріям формування кори земного супутника.

На початку серпня 2011 року в журналі Nature з'явилася стаття, автори якої пропонували нове пояснення відмінностей в будові двох місячних півкуль.

Їм вдалося показати, що відмінність в рельєфах можна легко пояснити, якщо припустити, що під час зіткнення з Тейєю утворився не один Місяць, а два, які потім "злиплися".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.