Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Львів’яни не поспішають купувати житло за містом

Добробут Регіон: Львівська область 13643 перегляди

Опубліковано - 29.11.2006 22:42 | Всі новини | Версія для друку

У котеджному містечку в Солонці за сім кілометрів від Львова завершують будівельні роботи (фото: Віталій ГРАБАР)
У котеджному містечку в Солонці за сім кілометрів від Львова завершують будівельні роботи (фото: Віталій ГРАБАР)
Квадратний метр у котеджному містечку коштує 760–790 доларів. Будинки пропонуються площею від 150 квадратних метрів.

34-річний львів’янин Олександр Бойчук 2004 року розпочав власне будівництво в селі Солонка за 15 км від Львова. Цегляний двоповерховий будинок уже накрили черепицею. На стіни та дах пішло майже $50 тис. А ще треба провести каналізацію й газ. Чоловік думав, що впорається за рік.

— Тепер уже як буде — може за три чи чотири роки, — каже Олександр. — А наші друзі подивилися на мене і вирішили не братися за будівництво самотужки. Шукають в околицях Львова готовий будинок.

Подружжя 32-річних Богдана та Галини Моцаків до будинку мали багато вимог. Кажуть, передусім це каналізація та газ. А головне — не дуже далеко від Львова.

— За 10–15 кілометрів від міста, у селах Брюховичі, Зимна Вода та Солонці — будинки найдорожчі, — розповідає Богдан. — Приблизно 150 ”квадратів”, ділянки 8–10 соток коштують 80–120 тисяч доларів і більше. Будинки подалі, за 20–25 кілометрів від міста, дешевші — по 30–60 тисяч доларів.

Люди, які хотіли б жити за містом, нарікають, що на львівському ринку нерухомості заміського житла замало.

— Ми оглянули сім будинків. Сучасні котеджі подобаються, але там метраж великий, тому й коштують чимало, — каже Богдан. — Альтернативи поки що ніякої, напевно, доведеться зачекати.

Сучасні котеджні містечка в селах навколо Львова почали будувати лише рік тому. Їх не більше десяти. Фахівці пояснюють, львів’яни з обережністю ставляться до заміського житла. По-перше, потрібна машина. Та й мусять бути готовими, що поблизу немає ні садочка, ні лікарні.

Одним із перших зводити котеджні селища взялося підприємство ”Комфорт-Інвест”. Збудували два — в Солонці та Сокільниках. Там будинки двох типів: тавнхаузи на чотири помешкання і рядна забудова — по 6–8 помешкань у ряд. Проекти будинків малювали львівські архітектори.

— Котеджі для чотирьох сімей більші — по 210 квадратних метрів, у рядній забудові — по 189,1. Власник кожного котеджу матиме приватизовану земельну ділянку чотири з половиною сотки, гараж, автономне опалення, очисні системи, цілодобове водопостачання, — розповідає керівник проектів котеджного містечка Володимир Сивуляк, 36 років. — На першому поверсі кімната, кухня і вітальня, на другому — три кімнати. 60 ”квадратів” мансардного приміщення власники отримують безплатно. У вартість входять дубові двері та сходи на другий поверх. Помешкання здають із чорновою підготовкою підлоги та стін. До того ж кожен може перепланувати помешкання на свій смак. Але клієнти практично нічого не переплановують, залишають як є — значить, проекти непогані.

Квадратний метр у котеджах дешевший, ніж у міських квартирах. Проте у рядній забудові й досі є вільні помешкання.

— Ціна квадратного метра котеджу в Солонці 790 доларів. Якщо клієнт оплачує 90 відсотків вартості, діє знижка — 730 доларів за метр, — розповів директор з економіки ”Комфорт Інвест” Денис Шмигаль, 31 рік. — У Сокільниках котеджі трохи менші — по 165 ”квадратів”. Коштують 760 доларів за метр, при 90 відсотках оплати — 3 відсотки знижки. Загалом виходить близько 150 тисяч доларів. Але немає клопотів із каналізацією, водою. У селищі також будуть свій ЖЕК та охорона.

Новосілля в Солонці та Сокільниках святкуватимуть у квітні-травні наступного року. Тоді ж територію котеджного селища облаштують спортмайданчиками та майданчиками для відпочинку. Кажуть, благоустроєм займатимуться вже навесні — обладнають клумби та висадять квіти. Нових селищ поки що будувати не планують.

На таунхауз можна взяти кредит

За словами директора з економіки львівського будівельного підприємства ”Комфорт Інвест” Дениса Шмигаля, заміські таунхаузи популярніші, ніж котеджі рядної забудови. Їх у Солонці під Львовом уже всі розкупили. Частину — придбали в кредит.

— Достатньо прийти в агенцію, вибрати те, що тобі подобається, піти в банк, який порекомендує агенція, і придбати будиночок. Як правило, банки дають кредити на суму від 85 відсотків вартості будинку терміном до 20 років, — каже Шмигаль.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.