Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ЄС надав Україні квоту на безмитне ввезення аграрної продукції

Економіка 4934 перегляди

Опубліковано - 26.09.2011 10:57 | Всі новини | Версія для друку

ЄС надав Україні квоту на безмитне ввезення аграрної продукції
ЄС надав Україні квоту на безмитне ввезення аграрної продукції
Європейський союз погодився надати Україні значну квоту на безмитне ввезення в ЄС аграрної продукції. При цьому щодо ряду товарних груп квота буде зростати протягом перших 5 років дії режиму вільної торгівлі/

Учасники ринку задоволені досягнутими домовленостями, хоча щодо ряду позицій, наприклад стосовно цукру, вони хотіли отримати більшу квоту. У рамках переговорів залишилося лише одне невирішене аграрне питання - застосування Україною захисних заходів замість експортних мит на насіння соняшника і шкірсировину, пише газета КоммерсантЪ-Украина.

Україна досягла позитивних результатів з аграрних питань у переговорах з Євросоюзом про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ), заявив за підсумками 18-го раунду переговорів міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Він повідомив, що українській стороні вдалося домогтися збільшення квот на безмитну торгівлю за ключовими статтями аграрного експорту в 2-4 рази. Домовленість з ЄС передбачатиме поступове підвищення обсягу квот протягом перших 5 років роботи ЗВТ. Якщо в 2013 році Україна зможе безмитно експортувати в ЄС 1,6 млн т зернових, то через 5 років - вже 2 млн т, сказав директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Мінагрополітики Тарас Качка. Він додав, що квота на вивезення пшениці в ЄС буде встановлена ​​в розмірі 950 тис. т, після чого доведена до 1 млн т. Поставки кукурудзи збільшаться з початкових 250 тис. т до 350 тис. т, а ячменю - з 400 тис. т до 650 тис. т.

Українські виробники в цілому задоволені такими обсягами квот. Якщо раніше Україна експортувала в ЄС до 1 млн т зернових, то тепер цей обсяг подвоїться. Слід зазначити, що на період з 21 лютого по 30 червня поточного року Єврокомісія обнулила для всіх країн ввізні мита на м'яку пшеницю низької та середньої якості (від 12 євро / т) і кормовий ячмінь (від 16 євро / т).

Були досягнуті домовленості і щодо м'яса птиці. З першого року дії ЗВТ Україна зможе вивозити 20 тис. т заморожених тушок курей і 16 тис. т обробленої продукції. За 5 років обсяг останньої квоти буде доведений до 20 тис. т, щороку збільшуючись на 1 тис. т. Україна буде поставляти в Євросоюз 3 тис. т яєць у шкаралупі та 3 тис. т продуктів переробки яєць.

Україна також отримає можливість безмитно експортувати в ЄС 12 тис. т яловичини, а також 40 тис. т свинини (порівну обробленої свинини та тушок). Серед іншого за квотою Україна поставлятиме в ЄС 30 тис. т цукру, а також 27 тис. т патоки та цукрового сиропу.

Водночас запропонована квота на експорт біоетанолу - 27 тис. т з подальшим збільшенням до 100 тис. т.

Компанії можуть також розраховувати на пільговий експорт овочів (50 тис. т) і фруктів (270 тис. т). "Аграрний сектор практично завершив роботу з підготовки підписання договору про створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом", - зазначив Микола Присяжнюк. Проте невирішеними залишилися питання щодо скасування Україною експортних мит (на сьогоднішній день вони діють на насіння соняшнику, шкури тварин, брухт чорних і кольорових металів).
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія народу починається не з писемних згадок про нього, а з тих часів, які історична пам'ять цього народу зберегла””
Юрій Шилов

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.