Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Якою буде справжня ціна “дешевого газу”?

Газоват 4615 переглядів

Опубліковано - 28.10.2011 12:00 | Всі новини | Версія для друку

Якою буде справжня ціна “дешевого газу”?
Якою буде справжня ціна “дешевого газу”?
Газові переговори між Києвом та Москвою наближаються до завершення.

Про це свідчать останні заяви українських чиновників. Між тим, на думку експертів, в обмін на зниження ціни російського газу Україна піде на суттєві поступки.

Про зниження градусу напруги в українсько-російських газових переговорах можуть свідчити останні заяви українських чиновників. За словами міністра енергетики Юрія Бойка, Україна більше не планує оскаржувати газові угоди, підписані у 2009 році у міжнародних судах, а мінятиме діючі договори виключно у ході переговорів. (Про готовність вирішувати газову суперечку у судовому порядку говорив раніше Президент Віктор Янукович). А Прем’єр-міністр Микола Азаров заявляв, що в обмін на дешевший газ Київ йтиме на суттєві поступки.

Результатом перегорів, насамперед, може стати створення газотранспортного консорціуму. Зважаючи на те, що наразі ситуація щодо будівництва нових газопроводів в обхід України не найкраща для Росії, українська газотранспортна система знову стає їй цікавою, вважає експерт з енергетичних питань Олена Павленко. І важливим у цій ситуації є те, щоб у цьому консорціумі брала участь не тільки російська, але й європейська сторона.

«Як заявляє український уряд, такі переговори з Європейською комісією проводилися. Тристоронній консорціум є можливим, – зазначає Павленко. – Важливо, щоб ці тристоронні переговори мали логічне завершення і сформували конкретний механізм, а не повторили ситуацію 2003 року, коли німецьку сторону, яка теж була готова брати участь у консорціумі, відсунули від участі».

Газовий посередник повернеться?

Ще одним результатом газових домовленостей з Росією може стати повернення компанії-посередника між «Нафтогазом» та «Газпромом», припускає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. І, за словами Корольчука, такий варіант лобіює українська сторона.

«На переговори в «Газпром» від України їздять люди, які мають відношення до Фірташа, з усіх сил намагаються вскочити в останній поїзд, переконати росіян залучити посередника. Не виключено, що тимчасово він може появитися, на рік чи два».

Також експерти припускають, що до пакету українсько-російських газових домовленостей може увійти приватизація газорозподільних компаній, облгазів. Окрім цього, може йтися і про низку інших суто економічних поступок, зазначає Юрій Корольчук.

«Там стоїть питання більшої інтеграції загальної української економіки до Росії,– вважає Корольчук. – Це і авіаційна промисловість, і суднобудівна, Одеський припортовий завод. Стоїть питання про ще більше поглинання Росією української економіки, того, що залишилося».

Прем’єр Азарова обіцяв, що газові домовленості з Росією будуть досягнуті до кінця жовтня. І якщо це станеться у зазначені терміни, то, на думку оглядачів, навряд чи йтиметься про зміну газових контрактів. Швидше за все, це буде певна знижка в обмін на щось, як це було із Харківськими угодами.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.