Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Біля Януковича рускій мір будуватиме свій монастир

Політика 5342 перегляди

Опубліковано - 2.11.2011 10:15 | Всі новини | Версія для друку

Біля Януковича рускій мір будуватиме свій монастир
Біля Януковича рускій мір будуватиме свій монастир
Незабаром біля резиденції Президента Віктора Януковича Межигір’я Московський патріархат відновить давню святиню - Межигірський чоловічий монастир, зруйнований більшовиками в 1930-і роки.

За побудову монастиря проголосувала сільрада Нових Петрівців, пише газета "Сегодня".

"Будівництвом займеться церква. Зараз це чиста земля на височині при в'їзді в село", - розповів голова сільради Родіон Старенький.

Майбутній настоятель монастиря отець Никон додав, що в архівах уже знайшли креслення і збираються відновити монастир таким, як він був, - у стилі українського бароко.

"Місце вже освятив митрополит УПЦ МП Павло. Йде розробка генплану, передпроектні роботи - на це піде 3-4 місяці. Як довго будемо відновлювати - не знаю. Це залежить від того, як будуть йти пожертвування. Поки гроші ще не починали збирати. Ми спершу побудуємо дерев'яну каплицю, будемо там служити, і там же, під час служби, збирати гроші на будівництво обителі", - розповів він.

Раніше, нагадує видання, Віктор Янукович розповідав журналістам, що давня обитель була розташована в 4 км від його резиденції.

"Як припускають члени товариства "Межигірський монастир", тепер половина тієї території під водою (затоплена Київським морем – прим. ред.), а половина - на суші. За територією резиденції ("Межигір'я") є цілюще джерело. Там була каплиця, і люди завжди ходили пити воду. Над цим джерелом був навіс із хрестиком, і на великі свята народ під'їжджав туди. Ми відремонтували дорогу і побудували десь утричі більшу альтанку з куполом. І якщо дощ, людям є куди сховатися, постояти, помолитися", - казав президент.

Історія Межигірського чоловічого монастиря. За переказами, це був перший на Русі монастир, побудований ще в 988 році (Києво-Печерська лавра - в 1051-м), але зруйнований під час навали хана Батия в XIII столітті.

У літописах він фігурує з кінця XIV століття. У XVII столітті монастир став релігійним центром запорізьких козаків. Сюди приїжджали доживати свої дні старі відставні козаки. До речі, в повісті Гоголя "Тарас Бульба" згадана ця обитель. У 1676 році монастир згорів, знову був реконструйований. У 1774-му на гроші останнього кошового отамана Петра Калнишевського тут побудували церкву святих апостолів Петра і Павла.

Слава монастиря була до того велика, що в 1787 році під час візиту до Києва його побажала побачити сама імператриця Єкатерина II. Але за ніч до її візиту монастир знову згорів. Незабаром на його місці збудували фаянсовий завод. У 1886 році митрополит Платон відновив обитель, але перетворив монастир з чоловічого на жіночий.

А в 1930-і роки Межигірський монастир був знищений. На його місці побудували урядові дачі: за радянських часів тут жили Микита Хрущов, Леонід Брежнєв, Володимир Щербицький.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.