Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрофізики розкрили таємницю магнітного поля на Місяці

У світі науки 4956 переглядів

Опубліковано - 10.11.2011 19:29 | Всі новини | Версія для друку

Астрофізики розкрили таємницю магнітного поля на Місяці
Астрофізики розкрили таємницю магнітного поля на Місяці
Магнітне поле, що існувало на Місяці в його юності, могло виникнути завдяки “збовтуванню” його рідкого ядра при зіткненні з великим астероїдом, який розкрутив магнітне динамо в ядрі супутника Землі.

Про це пишуть дві групи астрономів в статтях, опублікованих у журналі Nature.

Американські астронавти під час місій Аполонів доставили на Землю зразки місячної породи, які несли в собі сліди магнітного поля, якого позбавлений ​​сучасний Місяць.

Згідно із сучасним уявленням, маса і розміри Місяця занадто малі для виникнення в його надрах "магнітного динамо" - потоків розплавленого металу, які є джерелом магнітного поля, зокрема, на Землі.

Група вчених під керівництвом Крістіни Дуайєр з університету штату Каліфорнія в місті Санта-Круз пояснила появу намагнічених порід на поверхні Місяця за допомогою гіпотези "динамо-мішалки" в її ядрі.

"Місяць поволі повертається з боку на бік, обертаючись навколо Землі. Це явище називається прецесією. Під час юності Місяця його ядро ​​було рідким і воно не повторювало ті рухи, які робила мантія цієї планети.

Виходить, що мантія повільно рухалася навколо ядра, що "колотило" його", - пояснив один з учасників групи Френсіс Німмо з Каліфорнійського технологічного інституту, чиї слова наводить прес-служба інституту.

Автори статті побудували комп'ютерну модель, з допомогою якої вони визначили параметри магнітного поля, що виникає при постійному "збовтуванні" ядра.

За їхніми розрахунками, на зорі місячної історії, приблизно 4 мільярди років тому, це могло породити магнітне поле силою в 1-10 мікротесла, що від трьох до 30 разів слабше від магнітного поля Землі, але достатньо для формування "намагнічених" порід.

Поступове збільшення відстані між Місяцем і Землею привело до ослаблення і різкого зникнення місячного магнітного поля супутника приблизно 2,7 мільярда років тому.

Інша група під керівництвом Мішеля Ле Барса (Michael Le Bars) з університету Марселя і Екс-ан-Провансу (Франція) висунула альтернативну гіпотезу. На їхню думку, місячне динамо розкрутили зіткнення з одним або декількома великими небесними тілами.

Ле Барс та його колеги припустили, що достатньо сильні зіткнення Місяця і великих астероїдів могли порушити синхронізацію обертання Місяця і Землі, яка характерна для сучасного супутника Землі. Про це свідчать магнітні аномалії на кордонах деяких великих кратерів на поверхні Місяця.

Десинхронізація Землі і Місяця призвела до формування потоків розжареної матерії всередині ядра і збурень на кордоні між мантією і ядром, чого було достатньо для виникнення слабких магнітних полів силою в кілька мікротесла.

За їхніми розрахунками, зіткнення масивного тіла і утворення кратера діаметром у 700 кілометрів повинно було вистачити на "розгін" і роботу динамо протягом 2-8 тисяч років.

Цього часу має вистачити на застигання розпеченої матерії, яка була "вибита" астероїдом з поверхні Місяця в результаті зіткнення. Вчені планують перевірити свою теорію на інших тілах Сонячної системи - на Марсі і на Іо, супутнику Юпітера.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Державне думання для українського хама чуже і незрозуміле”
В‘ячеслав Липинський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.