Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Новий Митний кодекс: чи зосередиться корупція в одних руках?

Влада 3966 переглядів

Опубліковано - 11.11.2011 11:38 | Всі новини | Версія для друку

 Новий Митний кодекс: чи зосередиться корупція в одних руках?
Новий Митний кодекс: чи зосередиться корупція в одних руках?
З 1 січня наступного року в Україні запрацює новий Митний кодекс.

Урядовці та митники заявляють, що українське митне законодавство відповідає всім міжнародним конвенціям і стандартам і значно спрощує бюрократичну митну процедуру . Експерти та підприємці також оцінюють нові митні правила позитивно, але конкретніше вже говоритимуть, коли закон запрацює.

Три роки поспіль урядовці спільно з експертами працювали над новими митними правилами. Враховано 70% пропозицій Європейської бізнес-асоціації, яка зобов’язана відстоювати інтереси бізнесу.

Відтак уже з 1 січня, згідно з законом, запроваджується електронна система декларування і визначено чіткий перелік документів, необхідних для оформлення товару на митниці; підприємець може самостійно обирати митницю, на якій проходитиме митну процедуру; час оформлення імпортно-експортної операції скорочено з 24 до 4 годин і митник нестиме персональну відповідальність за неправомірні затримки. Також встановлено перелік особистих речей, які людина може перевозити через кордон без декларування, лібералізовані норми вивезення товару. Громадяни мають право ввозити через кордон в Україну товари на 1000 євро вагою 50 кілограм у ручній поклажі (нині дозволено на 200 євро); товари на суму від 1 до 10 тисяч євро оподатковуватимуться за загальною ставкою мита у розмірі 10 відсотків.

Митний кодекс сприятиме зростанню товарообігу

Начальник Львівської митниці Денис Пудрик каже, що нові митні правила сприятимуть збільшенню товарообігу, контрабандні товари одразу вилучатимуть і продаватимуть, а бюджет отримуватиме кошти, не чекаючи кілька років на завершення кримінальної справи. Загальний товарообмін через Львівську митницю у цьому році зріс на третину, у порівнянні з минулим роком. Основний імпорт надходить із Польщі, а експортуються товари у Польщу, Німеччину, Росію, Данію, Англію. Збільшується кількість перевезень через кордон сировини та напівфабрикатів.

Позитивно Митний кодекс оцінюють експерти Європейської бізнес- асоціації. Закон полегшить життя компаніям, які працюють за правилами, каже голова представник Європейської бізнес- асоціації Антон Подільчак.

На кордоні зменшиться число контролюючих органів

Те, що Митний кодекс кращий, ніж податковий, стверджує у коментарі Радіо Свобода керівник митної брокерської фірми у Львові Теодор Дяків. За його словами, це серйозний крок уперед у частині часу оформлення процедур, відповідальності, визначення митниці і так далі.

«Зменшується число контролюючих органів. На кордоні не буде фітосанітарної, ветеринарної служб, які брали участь у корупції. Всі ці функції передаються митниці і вона контролюватиме. Як не дивно, цей закон суттєво може подолати корупцію», – каже підприємець.

Як би ідеально не був написаний закон, зрозуміло, що корупцію він не подолає. Людський фактор є визначальним. Якщо зараз, щоби пройти митну процедуру, «домовлятись» доводиться з різними контролюючими органами, то після дії нового Закону корупція зосередиться в одних руках – митниці.

Люди, які займаються перевезеннями товарів через кордон, розповіли Радіо Свобода, що нині на кожному митному переході поставлена «своя» людина і лише вона вирішує всі питання. Зауважу, що протягом півтори роки на львівській митниці відбулись суттєві кадрові чистки: звільнено 130 митників. На їхні місця працевлаштовані митники з інших регіонів, а очолює львівську митницю виходець із Донеччини.

Однак давати конкретні оцінки новим митним правилам можна буде вже після того, як закон запрацює, і з ним зіштовхнеться бізнес.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.