Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Отримані нові дані про наявність води на супутнику Юпітера

У світі науки 4904 перегляди

Опубліковано - 17.11.2011 13:05 | Всі новини | Версія для друку

Отримані нові дані про наявність води на супутнику Юпітера
Отримані нові дані про наявність води на супутнику Юпітера
Вчені отримали нові дані про те, що під крижаною поверхнею супутника Юпітера Європи є рідка вода.

Аналіз зображень поверхні супутника дає підстави вважати, що потоки теплої води проникають у тріщини крижаного покриву, призводячи до його танення і руйнування.

Матеріали, опубліковані у статті в журналі, вказують на те, що на глибині близько 3 км від поверхні на Європі можуть існувати водойми з рідкою водою.

Вода в рідкому вигляді є неодмінною умовою існування органічного життя земного типу.

Деякий час тому вчені, вивчивши випромінювання магнітних полів і фотозображень Європи, припустили, що в надрах супутника - за 10-30 км від поверхні - прихований величезний океан рідкої води глибиною до 160 км.

Багато астробіологів мріяли пройти стопами героя фантастичного роману "Одісея-2" Артура Кларка, який виявив живі істоти у підлідному океані Європи.

Відкриття групою американських дослідників рідкої води, яка потрапляє на поверхню, робить подібну експедицію на Європу значно привабливішою ідеєю.

Існування таких неглибоких озер означає, що вода у них, імовірно, постійно змішується з водою із глибших шарів. Такі холодні потоки можуть нести з собою із надр поживні речовини.

"Це може зробити Європу та її океан більш придатними для життя", - заявила голова групи дослідників Брітні Шмідт з Університету штату Техас в Остіні.

Шмідт та її колеги аналізували фотозображення поверхні Європи, отримані космічним апаратом Галілей, запущеним у 1989 році.

Гляциологи вивчають поверхню цього супутника Юпітера вже багато років, намагаючись визначити, які сили сформували його складний, поритий тріщинами рельєф.

"Дивлячись на Антарктиду, де ми бачимо подібні риси - льодовики, льодові поля - можна зрозуміти дещо з того, що відбувається на Європі", - вважає Мартін Сігерт з Единбурзького університету.

За його словами, нові дані показують, як на Європі утворюються тріщини під впливом теплої води, що розтоплює поверхневий лід.

"Вода потрапляє у тріщини і замерзає, старий лід на поверхні цементується свіжим льодом. Вода, яка замерзає, підпирає знизу, через що утворюються нові тріщини", - говорить британський учений.

У США та Євросоюзі вчені працюють над підготовкою місії до Європи та інших супутників Юпітера. Проект може бути запущений до кінця поточного десятиліття або на початку наступного.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.