Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На 76 році життя помер колишній президент Чехії Вацлав Гавел

Втрата 10977 переглядів

Опубліковано - 18.12.2011 16:10 | Всі новини | Версія для друку

На 76 році життя помер колишній президент Чехії Вацлав Гавел
На 76 році життя помер колишній президент Чехії Вацлав Гавел
В неділю помер останній президент Чехословаччини (1989-1992) і перший президент Чехії (1993-2003) Вацлав Гавел

Як уточнює агентство Reuters, Гавел помер в результаті ускладнень, викликаних тривалою хворобою.

Гавел переніс кілька складних операцій на легенях і кишківнику, включаючи усунення злоякісної пухлини правої легені.

У минулому він був завзятим курцем, відтак страждав на хронічний бронхіт. Також у нього була аритмія серця.

Гавел відомий як один з найяскравіших політичних діячів Європи періоду після руйнування Берлінської стіни.

Йому вдалося провести успішні економічні реформи в постсоціалістичній країні, які не йшли врозріз з ідеалами демократії і гуманізму, які сповідував Гавел.

Вацлав Гавел народився 5 жовтня 1936 році в Празі. У 1955 році він почав свій шлях в літературі як драматург. Визнання до нього прийшло в середині 1960-х, в цей же час комуністична влада Чехословаччини вперше забороняє деякі з його творів.

Після поразки Празької весни 1968 (у якій брав активну участь) та заборони публікацій став одним із найвідоміших дисидентів і критиків системи.

Був одним із засновників ініціативи на захист громадянських прав «Хартія 77» - програмного документа опозиції до комуністичного режиму - 1 січня 1977 стає стає її першим прес-секретарем.

18 жовтня 1977 року - Вацлаву Гавелу дають умовний термін 14 місяців за критику на адресу уряду.

У 1978 році публікує одну зі своїх найважливіших робіт, - «Сила безсилих», аналіз того, як тоталітарний режим тримається за владу, морально розбещує і маніпулює громадянами.

23 жовтня 1979 року - засуджений до чотирьох з половиною років позбавлення волі за «підривну діяльність» проти держави.

7 лютого 1983 - Гавела випущено з в'язниці після величезного тиску іноземних дипломатів. Після падіння серйозно захворів запаленням легенів.

Січень 1989 року - ув'язнений знову після зустрічі з дисидентами і президентом Франції Франсуа Міттеран - через кілька тижнів потому, як Міттеран відвідав Прагу. Гавел був засуджений до дев'яти місяців, але звільнений в травні, після протестів як вдома, так і за кордоном.

В кінці 1980-х років Гавел був одним творців «Громадського форуму», що став головною опозиційною силою в Чехословаччини напередодні розпаду соціалістичного блоку.

29 грудня 1989 року на спільному засіданні обох палат Федеральних зборів Чехословацької радянської республіки Гавел був вибраний президентом.

Після того, як Чехія і Словаччина стали самостійними державами в 1993 році, Гавел став першим президентом незалежної Чехії (обіймав цю посаду до 2 лютого 2003 року).

Листопад 2007 - Гавел публікує «Leaving», - свою першу п'єсу з 1988 року. Сатира про політичного лідера, який іде у відставку, але відмовляється покинути свою урядову резиденцію. Деякі критики кажуть, що це його найкраща робота.

10 грудня - духовний лідер Тибету, Далай-лама приїжджає до Праги з триденним візитом на запрошення Гавела. Їхня зустріч триває годину.

Вацлав Гавел і Україна

Почесний доктор Київського університету (4 квітня 1996 р.)

Під час свого офіційного візиту в Україну 2 липня 1997 відвідав село Калинівка Зборівського району Тернопільської області, де поклав вінок до могили чехословацьких легіонерів, полеглих влітку 1917.

Влітку цього року Гавел написав велику статтю в англомовному російському виданні «Moscow Times» з аналізом внутрішньополітичної ситуації в Україні при президентстві Віктора Януковича.

За його словами, Україна - дуже велика і стратегічно важлива для Заходу держава, щоб ЄС міг ігнорувати тривожні тенденції минулого року в українській політиці
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Втрата»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.