Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ПроФФесіонали готуються віддати Кремлю ГТС?

Газоват 5028 переглядів

Опубліковано - 27.12.2011 13:01 | Всі новини | Версія для друку

ПроФФесіонали готуються віддати Кремлю ГТС?
ПроФФесіонали готуються віддати Кремлю ГТС?
Україна готується віддати свою газотранспортну систему Росії. Такий висновок напрошується з останніх заяв офіційного Києва.

Якщо раніше речники влади наполягали на стратегічному значенні ГТС для українського суверенітету та її принциповій невідчужуваності з державної власності, – нині тональність змінилася.

Не перетворювати трубу на фетиш радять у Міністерстві закордонних справ України. Заяву зробив у понеділок директор департаменту інформполітики МЗС Олег Волошин. За його словами, ГТС аж ніяк не належить до тих «червоних ліній», за які не можна переступати, і тих принципових речей, якими не можна пожертвувати. «Це всього лише економічний актив, і він повинен працювати. Не важливо, у чиїй власності», – вважає Волошин.

Як він наполягає, акціонування ГТС не означатиме здачу національних інтересів.

«Що стосується долі труби – тут, я гадаю, є консенсус усіх розумних людей. Труба у державній власності без газу значно гірше, ніж труба акціонована, але з газом. Перетворювати економічний актив на фетиш – це смішно», – заявив речник МЗС.

Як додав дипломат, сьогодні вже не стоїть питання про те, чи створювати газотранспортний консорціум, чи ні. Питання стоїть лише стосовно того, на яких умовах його створювати.

Якщо в українському зовнішньополітичному відомстві сміються з фетишизації труби, то президент України нарікає, що газова труба може перетворитися на металобрухт.

«І замість того галасу, який був, що це наше багатство, що це наше надбання, ми отримаємо металолом», – застеріг Віктор Янукович під час прес-конференції за підсумками року. Як він заявив, держава спрямує всі зусилля на створення газотранспортного консорціуму. При цьому хоч президент – в принципі – за тристоронній консорціум за участю Європи, він водночас скритикував, як було сказано, ігнорування українських інтересів з боку європейських колег.

Натомість українська опозиція виступила різко проти планів влади передати ГТС під контроль Росії. Про це, зокрема, написала Юлія Тимошенко у своєму зверненні з-за ґрат до президента Януковича. Звернення, оприлюднене у понеділок, має назву «Лист диктатору».

«Не додумайтесь віддати газотранспортну систему. Це наш останній стратегічний ресурс. Вас і приймають сьогодні в «Горках» тільки тому, що ця система досі належить Україні. Після її втрати у вас не залишиться жодного аргумента ані на свою користь, ані на користь країни», – закликає Тимошенко з тюрми. Як вона пише далі, звертаючись до Януковича.

«Ви віддали Севастополь за дешевий газ, і де він? Зараз хочете здати ГТС. А що наступного року здавати будете, Вікторе Федоровичу? «Хонку» свою? Подивіться на приклад Білорусі чи Молдови. Як тільки вони здали свої магістралі, відразу втратили будь-яку привабливість. Дружба закінчилася вмить, разом з дешевим газом», – пише опозиціонерка у «Листі диктатору».

Прямим шляхом до втрати економічної незалежності називають консорціум з Газпромом також у «Нашій Україні». Як заявив керівний представник «НУ» Сергій Бондарчук, «Тепер предметом поступок буде вже не шматок території України для російського флоту на 25 років [як під час Харківських угод], а вся національна газотранспортна система і підземні сховища газу на невизначений період». Торгівлю суверенітетом заради міфічної газової знижки «нашоукраїнець» проілюстрував прислів’ям «Пішов по шерсть, а повернувся стриженим».

Нагадаємо: традиційні передноворічні «газові» переговори у Москві закінчилися провалом. Російська сторона відмовилась робити новорічний подарунок Україні та переглядати газову ціну у понад $400 за тисячу кубів. Саме на основі цієї ціни, яку українська влада називає «непідйомною» і несправедливою, було складено держбюджет на наступний рік.

Можливість газової знижки для України Москва ставить у пряму залежність від передачі української ГТС під контроль Газпрому. Нещодавно російський прем’єр Володимир Путін, повідомляючи про придбання 100% білоруського газогону, обмовився за Фройдом і заявив, що Газпром купує 100% української ГТС.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.