Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Тимошенко у колонії: стандартне освітлення чи «приховані» тортури?

Пістолетне право 4914 переглядів

Опубліковано - 8.01.2012 17:07 | Всі новини | Версія для друку

Тимошенко у колонії: стандартне освітлення чи «приховані» тортури?
Тимошенко у колонії: стандартне освітлення чи «приховані» тортури?
Качанівська колонія у Харкові вважається однією з кращих в країні. Тож і умови утримання Юлії Тимошенко керівництво закладу вважає «добрими». Утім, експерти говорять про застосування «прихованих» тортур до екс-прем’єрки.

Юлії Тимошенко в Качанівській виправній колонії №54 зробили багато поступок, та й умови ії утримання - «майже супер», каже колишня співробітниця цієї колонії Ірина. «Ви ж розумієте, що і серед засуджених у колонії у неї є прихильники. Керівництво навряд чи ризикне зробити щось погане такій популярній людині!» - каже жінка.

Відеоспостереження та яскраве освітлення. Бути такого не може?

Проте адвокати Тимошенко скаржаться на постійне відеоспостереження та нічне освітлення камери екс-прем’єрки. У розмові з Deutsche Welle кілька колишніх співробітників колонії, на умовах анонімності, підтвердили, що «цілодобове відеоспостереження в камері є незаконним». «Відеокамеру можна встановити тільки над входом у камеру для фіксації відвідувачів. Біля ліжка або в туалеті - це просто неможливо. Імовірно, чиновники і адвокати некоректно висловилися, або ЗМІ щось переплутали», - погоджується й Ірина.

Жінка не вірить у «яскраве сяйво вночі», однак каже, що, за правилами, в колонії уночі має бути ввімкненим освітлення, яке називають «місячним», і схоже воно на «аварійні ліхтарики у сітці», які можна побачити в громадських місцях: «Та це цілком нормально. В армії теж застосовують таке освітлення. І в нас у кожній камері воно є. Це для безпеки засуджених та для офіцерів, аби у разі надзвичайної ситуації одразу побачити, що відбувається в камері», - каже Ірина.

Для хворої людини це тортури

Відеоспостереження на сто відсотків є порушенням прав людини, каже правозахисниця Людмила Клочко, а от цілодобове освітлення - питання суперечливе. «Як мінімум, це - жорстоке поводження. Якщо людина, до речі, хвора, не може спати, це взагалі-то тортури. Та будь-який засуджений має скаржитися керівництву, а керівництво має зменшити напругу», - каже Клочко.

Доктор психологічних наук Тамара Хомуленко хоча і наполягає, що вона поза політикою, але як фахівець теж вважає, що в умовах цілодобового відеоспостереження та освітлення людина будь-де буде постійно перебувати в напруженому стані. Якщо ж проаналізувати «історію тортур», то сенс такого поводження з людьми - не дати розслабитися: «Це значно прискорює зношення організму. Загострюються старі захворювання, з’являються нові. В один прекрасний момент людина зривається, та буде згодна з усім, що їй пропонують».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Пістолетне право»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.