Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


РНБО не придумала нічого оригінального: поговорили про диверсифікацію

Газоват 4698 переглядів

Опубліковано - 20.01.2012 15:22 | Всі новини | Версія для друку

РНБО не придумала нічого оригінального: поговорили про диверсифікацію
РНБО не придумала нічого оригінального: поговорили про диверсифікацію
Україна повинна прийняти ефективне і адекватне рішення щодо непомірно високої ціни на газ, яку наша держава отримала внаслідок газових угод 2009 року, передає слова Президента його прес-служба.

"Це питання має дуже велике значення в житті нашої країни, в її економіці і в розвитку нашої держави", - сказав глава держави, підкресливши, що відомі газові угоди є для України "величезним тягарем" - в тому числі з урахуванням того, що вони приймалися на 10 років.

Тому, підкреслив Янукович, зараз Україна повинна докласти всіх зусиль, щоб вирішити цю проблему.

"В умовах економічної кризи, яка зараз є у світі - і він ніяк не може обійти Україну, - це угода є додатковим негативним важелем впливу на життя нашої країни. Без перебільшення скажу - кожної людини", - підкреслив Президент.

Крім того, Янукович підкреслив персональну відповідальність високопосадовців, зокрема членів РНБО, за ефективну і консолідовану роботу з вирішення газового питання.

"Я хотів би, шановні колеги, попередити і попросити про персональну відповідальність за ефективність наших спільних дій в тій роботі на кожній дільниці, в якій ми визначимо сьогодні наші спільні дії", - сказав глава держави.

Проблема газопостачання і ціни на газ перетворилася на "гальмо соціально-економічного розвитку нашої держави", підкреслив Президент. "Нам треба дати оптимальну адекватну відповідь на це питання", - сказав він.

Разом з тим, президент нагадав, що Україна вже третій рік поспіль шукає вихід із ситуації, в яку її загнали газові угоди 2009 року. Проте досі різні запропоновані шляхи вирішення цього питання не дали "остаточної відповіді" на нього.

"На сьогодні надмірні переплати за газ вилучають не тільки кошти на розвиток нашої країни і соціальних програм. Вони залізли до кишень практично кожного громадянина нашої держави", - підкреслив Янукович.

Крім того, він нагадав, що зараз без врахування "харківської знижки" Україна платить за газ найбільшу ціну в Європі, а, швидше за все, і в світі.

Трохи раніше секретар ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова заявила, що наслідки газових контрактів з РФ 2009-го року становлять реальну загрозу національній безпеці України.

Також РНБО ухвалив, що Україна почне переговори з провідними країнами з питання диверсифікації джерел постачання природного газу.

Нагадаємо, що міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив напередодні, що Україна розраховує на досягнення домовленості про створення тристороннього консорціуму з управління українською ГТС.

Раніше у провладній Партії регіонів заявляли, що в наміри української влади не входить продаж української газотранспортної системи.

Як повідомлялося, раніше експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук заявляв, що навіть за найскромнішими оцінками, вартість української ГТС, разом з підземними сховищами, складе понад $ 100 млрд.

Газпром вважає ціну в $ 20 млрд завищеною. Між тим, ЗМІ писали, що в обмін на дешевий газ Росія хоче отримати не тільки ГТС.

Газпром і Нафтогаз 19 січня 2009 підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки; про обсяги та умови транзиту газу через Україну на 2009-2019 роки. У 2009 році для України була зроблена знижка в 20% від європейської ціни на газ, з початку 2010 року сторони перейшли до ринкової вартості.

Після приходу до влади в 2010 році Віктора Януковича був ініційований перегляд ціни на газ для України. У рамках робочого візиту президента РФ Дмитра Медведєва 21 квітня 2010 року в Харкові були підписані доповнення до контракту, що збільшують закупівлю газу Нафтогазом у поточному році до 36,5 мільярда кубометрів, а також передбачають знижку в ціні на величину знижки російським урядом мита для постачання газу в Україну. Мито було онулене, як наслідок, знижка склала 30% від контрактної ціни газу.

Україна веде з РФ тривалі переговори про зниження ціни на газ, яку Київ вважає несправедливою, а самі контракти, підписані урядом екс-прем'єра Юлії Тимошенко, на думку Президента України Віктора Януковича, - кабальними.

11 жовтня Печерський суд Києва засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових домовленостей з Росією на початку 2009 року. За рішенням суду протягом трьох років вона не зможе обіймати державні посади.

Також суд поставив стягнути з Тимошенко на користь НАК Нафтогаз Україна 1,516 млрд гривень. Наразі екс-прем'єр перебуває в ув'язненні в Качанівській колонії Харкова.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.