Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Домогосподарки розлучаються найрідше

Він і Вона 10837 переглядів

Опубліковано - 21.01.2012 20:33 | Всі новини | Версія для друку

Домогосподарки розлучаються найрідше
Домогосподарки розлучаються найрідше
Для відповіді на питання про причини розлучення в Литві вчені Інституту демографічних досліджень у співпраці з Інститутом демографічних досліджень Макса Планка провели унікальне дослідження.

Була створена статистична база даних, яка включила в себе всі перші шлюби мешканців Литви 15-60 років, а також шлюби, які в 2001-2003 роках закінчилися розлученням, повідомляє “Жіночий консорціум України” із посиланням на DELFI.

Аналіз даних включав велике число даних: вік, кількість дітей, освіта, статус зайнятості, місце проживання і громадянство. Як показано дослідження, в Литві більш високий рівень освіти жінок, який також є непрямим показником, що впливає на можливості жінок на ринку праці, але не є фактором ризику розлучення.

У порівнянні з жінками, які отримали вищу освіту, більш високі шанси розлучитися у жінок з низьким рівнем освіти (диплом середньої школи або нижче середнього). Безробітні жінки, у порівнянні з працюючими, також стикаються з більш високим ризиком розриву шлюбу.

Таким чином, більш освічені і працюючі жінки розлучаються рідше, ніж менш освічені й безробітні, чия економічна нестабільність та обмежені можливості працевлаштування, цілком імовірно, у сімейному житті стають додатковим фактором стресу.

"Отже, до розлучення ведуть не жіноча робота та кар'єра, а обмежені ресурси жінок, що дозволяють працювати, робити кар'єру і отримувати відповідну винагороду. Тим не менш, як показало дослідження, це тільки частина правди, і стосується вона тільки жінок, які задіяні на ринку праці. Інша частина істини стосується економічно неактивних жінок. Ті жінки, які не працюють і не шукають роботу стикаються з більш низьким ризиком розлучення, у порівнянні з працюючими.

З одного боку, можна вважати, що жінка, яка присвятила себе сім'ї і не працює, не страждає від проблем узгодження сімейного життя та роботи, вона не перевантажена, вона не працює у "другу зміну", виконуючи хатню роботу після роботи, крім того, від чоловіка не потребує допомоги у догляді за дітьми і домом, і в такій моделі сім'ї є стабілізуючий ефект. З іншого боку, можливо, менш поширені серед домогосподарок розлучення відображають фінансову та соціальну залежність жінки від чоловіка, обмежені можливості та ресурси для зміни ситуації і свободи вибору "стратегії виходу", якщо шлюб не влаштовує?", - міркують автори дослідження.

Що стосується чоловіків, то нижчий рівень освіти, відсутність роботи та економічна неактивність означають для них більш високий ризик розлучення, у порівнянні з тими, у кого є вища освіта і робота.

На додаток до вищезазначених факторів, шанси розлучитися у жінок збільшує відсутність дітей чи виховання в сім'ї однієї дитини. Діти, як демонструють багато зарубіжних досліджень, знижують ризик розлучення, тому що вони є загальною "інвестицією" сім'ї, так що цей фактор впливу виявляється і в Литві.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Він і Вона»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.