Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Невагомість може негативно відбиватися на нормальній роботі генів

У світі науки 8249 переглядів

Опубліковано - 1.02.2012 15:31 | Всі новини | Версія для друку

Невагомість може негативно відбиватися на нормальній роботі генів
Невагомість може негативно відбиватися на нормальній роботі генів
Тривале перебування в умовах невагомості може мати серйозні наслідки для здоров’я живих істот, стверджують європейські біологи.

Життя в невагомості стало причиною серйозних порушень в роботі клітинних механізмів, що регулюють коректне зчитування генів у клітинах плодових мушок-дрозофіл.

Як зазначають учені, це відбилося в різкому зниженні плодючості цих комах.

"Найбільше було порушено роботу генів, які відповідають за найважливіші клітинні процеси - метаболізм, імунну реакцію, захист від грибків або бактерій, реакцію на тепло та обмін клітинними сигналами. Усе це слід враховувати в тривалих космічних польотах в умовах невагомості, наприклад - під час подорожі до Марса", - заявив керівник дослідницької групи Рауля Ерранца (Raul Herranz) з Центру біологічних досліджень в Мадриді.

Група генетиків під керівництвом Ерранца вивчила вплив невагомості і сильного магнітного поля на здоров’я і поведінку дрозофіл, помістивши кілька запліднених яєць цих комах в спеціальний "левітатор" на базі потужного надпровідного магніту.

Виявилося, що аномальна сила тяжіння вкрай негативно вплинула на здоров’я самих мушок і їх потомства. Зокрема, перше покоління мушок вилупилося на день пізніше норми, а робота близько 500 генів сильно змінилася під дією незвичайної гравітації і магнітного поля.

"І магнітне поле, і змінена сила тяжіння впливали на роботу генів в клітинах мушок. Все це прямо відбилося на поведінці та успішності розмноження дрозофіл. Магнітне поле зменшило кількість особин, що вилупилися, на 60%, а невагомість і гіпергравітація знизили успішність продовження роду до 5%" , - продовжив Ерранц.

Таким чином, тривале перебування в умовах невагомості може мати серйозні наслідки, як для здоров’я самих живих істот, так і для благополуччя їх потомства, стверджують біологи.

Вчені вважають, що їхнє дослідження допоможе уточнити ті ризики, яким піддадуться астронавти, які подорожують до Марса або інших далеких планет.

Додамо, що в 2010 році італійський журналіст Луїджі Грассі провів розслідування про можливість займатися сексом на космічній орбіті.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.