Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Громадяни платять, як за російський газ, а який споживають?

Добробут 5121 перегляд

Опубліковано - 10.02.2012 10:41 | Всі новини | Версія для друку

Громадяни платять, як за російський газ, а який споживають?
Громадяни платять, як за російський газ, а який споживають?
Якої якості газ постачається в українські будинки?

Радіо Свобода отримала кілька скарг від слухачів на низьку якість поставленого палива. За наказом профільного міністерства, калорійність газу, який постачається споживачам, має бути не нижчою 7 тисяч 600 кілокалорій. Проте експерти не виключають, що вона може виявитися нижчою.

Мешканка села Степанки, що у Черкаському районі Черкащини, Марія Адамівна скаржиться на якість газу. За її словами, коли вона вмикає котел на повну потужність, лічильник крутиться, проте батареї ледь теплі. А при температурі, яка виділяється з конфорок газової плити, доводиться чекати півгодини, поки закипить чайник.

«У хаті холодно, градусів 15 – це найбільше. Стакан води, наприклад, закипає за 25 хвилин. Газ неякісний. А що ж це таке?», – бідкається жінка.

Тим часом начальник Червонослобідської дільниці з експлуатації газового господарства (Черкаський район) Василь Степаненко запевняв кореспондента Радіо Свобода, що тиск у газових трубах достатній. А щодо калорійності газу, ті, хто експлуатує, не мають стосунку до цього.

«Ми ж не контролюємо калорійність, – зазначає Степаненко. – Те, що у трубі іде, те ми беремо і роздаємо. Коли був Радянський Союз і не було лічильників, то калорійність була та ж, що видобувалася. А цього року я бачив по телебаченню, що до Бойка (профільного міністра) там чіплялися, і якийсь науковець сказав, що у нас, виявляється є ГОСТівська калорійність 7 тисяч 600 кілокалорій з метра кубічного газу. І якщо родовище видає більше, то вони щось додають, щоб до цієї калорійності дійти. А де вони, і що роблять, я навіть не можеу уявити».

Хто контролює якість?

Утім, за словами експертів, контроль за якістю газу мають здійснювати саме регіональні газові підрозділи. До того ж, фахівці не виключають, що населенню може й справді постачатися низькокалорійний газ, який дає малу віддачу тепла.

«У нас, на жаль, не є поширеним і системним контроль якості газу, так само, як і якості електроенергії. Про це навіть ніхто не говорить», – каже Радіо Свобода президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

За газовими контрактами 2009 року калорійність російського газу, який імпортується в Україну, має становити 7 тисяч 800 кілокалорій за спалення кубічного метру палива, зазначає Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук. Цей газ змішується з українським, калорійність якого становить близько 8 тисяч кілокалорій. (Для порівняння, у європейських країнах, таких як Франція, Голландія чи Німеччина, які видобувають газ, калорійність палива сягає 6 тисяч кілокалорій). Далі він поступає до облгазів, які мають пункти заміру палива.

Гроші за недопоставлені кілокалорії можна повернути, але…

Порядок контролю за якістю газу в Україні здійснюється відповідно до урядової постанови 1999 року та наказу Міністерства палива та енергетики 2004 року. Відтак, якщо людина бачить, що якість газу в оселі недостатня, зазначає Юрій Корольчук, треба завертатися в облгази із відповідною заявою.

«За цим наказом, побутовим споживачам газ має постачатися не нижче 7 тисяч 600 кілокалорій, – каже Корольчук. – Якщо ж якість палива нижче 7 тисяч 400 кілокалорій, то, відповідно, має здійснюватися перерахунок. Цей документ передбачає, що у випадку надання гіршої послуги, облгази повинні повернути гроші населенню. Тобто, має бути здійснений перерахунок, пораховано, скільки було недопоставлено газу гіршої якості й повернути споживачу ці кошти».

Проте, щоб мати гарантії, що експертизу провели прозоро, в Україні мав би бути створений незалежний орган, який би займався контролем якості енергопродуктів, переконаний Олександр Тодійчук.

«Немає ніяких гарантій, – наголошує експерт. – Хіба що ця людина знайде якусь лабораторію, яка має відповідний сертифікат і право проводити ці аналізи, і ця лабораторія зробить незалежний аналіз. А так вам усі скажуть, що все гаразд, неправильно працює конфорка чи ще щось. Зрештою, ви самі винні… А коли б постачальник газу знав, що такий контроль може бути, і якщо контроль визначить, що це низької якості газ і він позбудеться ліцензії, втратить такий бізнес, або ж заплатить великий штраф, то це б дисциплінувало постачальників газу».

Незалежного контролю не хоче влада

За словами Олександра Тодійчука, кілька років тому Україна спільно з ЄС розпочали будівництво метеорологічної станцію «Боярка». Вона мала контролювати роботу лічильників. Окрім стаціонарних вимірювань, у цьому проекті були передбачені мобільні лабораторії, які б контролювати якість на ринку газу, нафти та нафтопродуктів. Перша черга будівництва була майже завершена, але потім проект зупинили.

«Були потужні сили в Україні, які не бажали незалежного контролю і газу, і нафти, і нафтопродуктів на ринку, – розповідає Олександр Тодійчук. – Всі роботи, на жаль, були припинені. І припинено співфінансування ЄС з того боку».

Проект будівництва цієї лабораторії, на думку експерта, можна було б продовжити й сьогодні – це б відповідало зобов’язанням України щодо євроінтеграції. Єдине, що для цього потрібне – бажання влади.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.