Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Швейцарські вчені створюють космічного сміттяра

У світі науки 4911 переглядів

Опубліковано - 17.02.2012 15:23 | Всі новини | Версія для друку

Швейцарські вчені створюють космічного сміттяра
Швейцарські вчені створюють космічного сміттяра
Вчені з Федеральної політехнічної школи Лозанни зайнялися розробкою системи CleanSpace One для очищення орбіти від космічного сміття.

Про це повідомляється на сайті школи.

Проект передбачає розробку мініатюрного супутника, забезпеченого іонними двигунами, спеціальною системою захоплення та високоточною системою навігації.

Планується, що за допомогою останньої, супутник зможе виходити на орбіти підходящого шматка сміття, наближатися до нього і захоплювати його за допомогою маніпулятора.

Після цього фрагмент разом із супутником планується стабілізувати (є імовірність, що він буде сильно обертатися) за допомогою тих самих іонних двигунів. На останньому етапі апарат разом зі сміттям планується звести з орбіти, щоб обидва згоріли у щільних шарах атмосфери.

Таким чином, один супутник зможе знищити один шматок сміття.

Як повідомляється, передбачувана вартість усього проекту - 11 мільйонів доларів, а перший тестовий запуск може відбутися в період із 2015 по 2017 роки.

На даний час Об’єднане стратегічне командування США спостерігає за більше ніж 19 тисячами шматків космічного сміття, розміри яких понад 10 сантиметрів.

Причому кількість об’єктів розміром понад сантиметр на орбіті може перевищувати 600 тисяч. Незважаючи на відносно невеликі розміри, сміття небезпечне через високу швидкість (і, отже, через високу кінетичну енергію фрагментів).

Влітку минулого року із щоквартального звіту НАСА стало відомо, що на орбіті Землі налічується більше 16 тисяч об’єктів штучного походження. Близько шести тисяч із них належать Росії, що більше, ніж у всіх інших країн.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.