Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Головний ЖЕКівець держави пояснив, чому ми багато платимо за тепло

Добробут 4824 перегляди

Опубліковано - 21.03.2012 13:08 | Всі новини | Версія для друку

Головний ЖЕКівець держави пояснив, чому ми багато платимо за тепло
Головний ЖЕКівець держави пояснив, чому ми багато платимо за тепло
Без проведення енергетичної модернізації житлових будинків за 10 років більшість громадян не зможуть сплачувати за тепло, оскільки його вартість зросте на 68%, підрахували у Світовому банку (СБ).

Енергетична модернізація житлових будинків дозволить скоротити на 50% споживання тепла. Однак, незважаючи на це, громадяни все одно платитимуть за нього більше, ніж зараз на 68%, повідомили у ВБ, пише "КоммерсантЪ-Украина".

В Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ зазначають, що в цих розрахунках не враховано реальний стан українських будинків. За приклад "типового житлового будинку" банк бере 9-поверховий будинок з 3 під’їздами і 108 квартирами, побудованого у 1989 році. "У нас значна частина житлового фонду побудовано набагато раніше, тому його стан набагато гірше - в середньому на енергетичну модернізацію одного будинку необхідно від 2 до 3 млн. грн. (до 300 тис. євро. - ред.)", - пояснив глава Мінрегіонбуду Анатолій Близнюк.

Міністр згоден з висновком СБ, що ефективною є одномоментна модернізація житлових будинком з підвищенням тарифів на газ до рівня собівартості. "Досвід європейських країн свідчить, що перед мешканцями стоїть вибір: або проводити модернізацію і платити за тепло $45-55, або не проводити і платити по $145", - упевнений він. - Держава має допомагати громадянам, але наші можливості обмежені. У бюджеті фінансується програма по установці загальнобудинкових лічильників, але щодо інших робіт потрібно розуміти, що бюджет в змозі оплатити або компенсацію за тарифами, або пільгові кредити на енергозбереження".

Як повідомлялося раніше, за словами віце-прем’єра Сергія Тігіпка після виборів ціни на ЖК-послуги для населення, можливо, підвищаться.

Міжнародний валютний фонд поставив перед українською владою завдання підвищити ціни на газ для населення на 30%, а потім піднімати їх кожні півроку на 20%.

Від “Аратти”: наразі ми маємо типовий приклад маніпулятивних технологій влади. Тобто, йдеться лише про ту частину проблеми, яка вигідна олігархам, власникам ТКЕ і фірмам, які заробляють на теплоізоляції будинків. Бо вже неодноразово доведено, що найбільші втрати тепла відбуваються не на рівні споживача, тобто будинку, а на теплотрасах.

Фактично споживачі платять не за спожите тепло, а за обігрів навколишнього середовища при транспортуванні тепла. Практично ці теплотраси не тільки на межі критичного зносу, а конструктивно вони не пристосовані для виконання своїх функцій з мінімальними втратами.

Саме тому, і про це "забувся" сказати Міністр, ніде у Європі не існує таких величезних тепломагістралей. Саме тому пріоритетними системами тепло-водопостачання є будинкові і індивідуальні з високим ККД.

Але, якщо Україна піде цим шляхом - зруйнується монополізм певних осіб на нав’язану послугу і ціла система відмивання громадських коштів, які виділяються з бюджетів для дотації різниці у тарифах для громадян та "економічно обгрунтованими" витратами виробника.

А це - поза інтересами уряду олігархічної влади.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.