Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Газпром” споживачам: “шарика не буде!”

Світ навколо нас 6613 переглядів

Опубліковано - 20.12.2006 18:57 | Всі новини | Версія для друку

“Газпром” споживачам: “шарика не буде!”
“Газпром” споживачам: “шарика не буде!”
Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Москва не буде встановлювати спеціальних цін на енергоносії для своїх союзників.

Це позбавляє такі країни, як Бєларусь і Вірменію, останньої надії на одержання російського газу за пільговою ціною.

Коментуючи звинувачення в енергетичному шантажі сусідніх країн, які звучать на адресу Росії, Лавров назвав неправомірною постановку питання так, начебто Москва "використовує неоімперіалізм у зв’язку з енергетичними постачаннями".

Ці обвинувачення звучали в основному в зв’язку з припиненням газових постачань в Україну на початку 2006 року, що призвело до газової кризи в Східній Європі.

Вже зараз, те саме загрожує Грузії, якій поки не вдається домовитися з Росією про ціну на газ. Впродовж цього року відносини Москви і Тбілісі впали до найнижчої межі, і в обох столицях навіть робилися заяви щодо можливості збройного конфлікту.

Також Глава МЗС РФ висловив песимізм з приводу розвитку відносин з Грузією.

"Незважаючи на зустрічі з грузинським керівництвом, ніякого впливу на реальний підхід з боку Грузії ми не бачимо і змін на краще не відчуваємо", - заявив міністр.

Лавров сказав, що грузинська політика у відношенні Росії "аморальна", а російська у відношенні Грузії - "моральна". Протягом року Росія ввела економічну і транспортну блокаду Грузії у відповідь на дії Тбілісі у відношенні Абхазії і Південної Осетії, а також арешт російських офіцерів за обвинуваченням у шпигунстві.

Тим часом “Газпром” запропонував Грузії платити в наступному році 235 доларів за тисячу кубометрів газу. Крім того, російський монополіст попросив керівництво республіки визначитися з обсягом закупівель палива, що надходить з Росії, повідомив офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов.

В інакшому випадку, підкреслив Купріянов, призначений для Грузії газ буде розподілений у рамках балансу.

"Визначеність з обсягами газу Газпрому вже давно необхідна, з огляду на кількаразові заяви різних представників грузинського керівництва про наміри закуповувати газ не в Росії, а в Ірану, Азербайджану, Туреччині й інших країнах", - пояснив представник.

14 грудня міністр енергетики Грузії Ніка Гілаурі заявила про те, що в 2007 році республіка одержить 1,05 мільярда кубометрів газу з родовища Шах-Деніз в Азербайджану. При цьому ціна угоди не вказувалася.

У свою чергу, грузинський прем’єр Зураб Ногаїделі заявив, що Тбілісі буде підтримувати енергетичні відносини з Іраном і закуповувати в цієї країни природне паливо. Міністр виступив з подібною заявою, незважаючи на позицію США, що вважають довгострокове партнерство між Тбілісі і Тегераном неприпустимим.

Раніше повідомлялося, що Газпром запропонував Грузії закуповувати з 2007 року газ за ціною 230 доларів за тисячу кубометрів. Тим часом до кінця 2006 року Грузія здобуває в Росії блакитне паливо за ціною 110 доларів за тисячу кубометрів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.