Аратта - На головну

29 квітня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Виборами по гривні. Чи витримає валюта навалу проФФесіональних популістів?

Економіка 5407 переглядів

Опубліковано - 9.04.2012 10:56 | Всі новини | Версія для друку

Виборами по гривні. Чи витримає валюта навалу проФФесіональних популістів?
Виборами по гривні. Чи витримає валюта навалу проФФесіональних популістів?
Аналітики, опитані Мінекономрозвитку, очікують, що вкінці року гривня девальвує до 8,34 грн за долар. Основний ризик для курсу економісти бачать в збільшенні соціальних виплат перед парламентськими виборами.

Як пише видання «Коммерсанть-Украина», Мінекономрозвитку і торгівлі оприлюднило щоквартальний консенсус-прогноз перспектив розвитку економіки, який є позицією експертів 15 державних, міжнародних і приватних організацій.

З документа випливає, що в порівнянні з оцінками, виставленими в листопаді 2011 року, очікування аналітиків щодо курсу гривні в кінці 2012 року погіршилися – з 8,19 грн / $ до 8,34 грн / $. При цьому оцінки експертів були виставлені в діапазоні від 8 грн / $ до 8,8 грн / $. Ще восени вони очікували, що максимальне значення курсу не перевищить 8,5 грн / $.

Незважаючи на те, що максимальна оцінка за підсумками року становить 8,8 грн / $, середній обмінний курс протягом 2012 року експерти розраховують на рівні 8,1 грн, що навіть нижчий, ніж був восени – 8,14 грн.

«Ми були не єдиними, хто прогнозував таку девальвацію. Наші розрахунки будуються, виходячи з дефіциту платіжного балансу, який не перекриється профіцитом фінансового рахунку, адже потік прямих іноземних інвестицій в країну практично закритий», – розповів начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.

Експерти, опитані міністерством, очікують в 2012 році прямі іноземні інвестиції в середньому в обсязі $6млрд з невеликим зростанням в 2013 році до $6,5 млрд. Дефіцит рахунку поточних операцій в 2012-2013 роках складе $9,7-9,6 млрд.

Середній прогноз курсу 15 експертів на 2013 рік становить 8,39 грн / $, тоді як на кінець наступного року - ,69 грн / $. Найбільш оптимістичні аналітики називали як ймовірний обмінний курс 8 грн / $, песимістичні – 9 грн / $. На 2015 рік поточний консенсус-прогноз по валюті склав 8,8 грн / $.

Найбільшим зовнішнім ризиком для розвитку економіки Україна фінансисти вважають неотримання фінансування від МВФ. Також проблемою стане падіння цін на сировинних ринках, посилення боргової кризи в єврозоні, ескалація військового конфлікту на Близькому Сході. Головний внутрішній ризик-збереження низької кредитної активності комерційних банків.

Одержаний консенсус-прогноз директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць називає оптимістичним варіантом розвитку країни:

«Кілька місяців ми спостерігаємо аномально низьку інфляцію. Але все залежить від того, як інфляція буде рости до кінця року. Якщо вона буде в районі 4%, то є шанси утримати прогнозний курс, адже його зниження до 8,4 грн / $ дуже невелике, складає всього 5%. Але дуже багато невизначеності вносять вибори та пов’язані з ними соціальні ініціативи. Якщо велика грошова маса вийде на ринок, все буде набагато гірше».

Тому в прогнозної «м’якої» девальвації фінансисти бачать тільки позитив для економіки. «Та конкурентна перевага, яку країна отримала після девальвації 2008 року, практично зникла, є економічна доцільність у здійсненні чергового кроку», - пояснює Сологуб.

У складанні прогнозу брали участь фахівці Мінфіну, програми розвитку ООН в Україні, Інституту економіки та прогнозування НАН України, Науково-дослідного економічного інституту, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Національного інституту стратегічних досліджень, Інституту еволюційної економіки, представництва МВФ в Україні, Міжнародного центру перспективних досліджень, центру «CASE-Україна», Райффайзен Банку Аваль, БТА Банку, ОТП Банку, Міжнародного фонду Блейзера, Forex Club. Раніше до складання консенсус-прогнозу залучалися інвестиційні компанії.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.