Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Схильність до ожиріння викликають бактерії кишечника

Охорона здоров`я 9106 переглядів

Опубліковано - 24.12.2006 18:52 | Всі новини | Версія для друку

Схильність до ожиріння викликають бактерії кишечника
Схильність до ожиріння викликають бактерії кишечника
Американські учені встановили, що бактерії, що живуть в кишечнику товстунів, значно відрізняються за своїм складом від бактерій, що складають кишкову флору стрункіших людей.

Експерименти на мишах показують, що склад мікробів в кишечнику безпосередньо впливає на кількість жирових відкладень.

Провідний автор дослідження співробітник Медичної школи Вашингтонського університету Джеффрі Гордон вперше висунув гіпотезу про вплив кишкової флори на схильність до ожиріння в 2004 році. Останні дослідження Гордона, опубліковані в Nature, надають найбільш вагомі на сьогоднішній день докази цієї гіпотези.

Більшість бактерій, що живуть в кишечнику людини і ссавців, відносяться до двох груп - фірмікутів і бактероїдів. Учені проаналізували склад кишкової флори 12 страждаючих ожирінням індивідів і 5 добровольців з нормальною вагою. В результаті було встановлено, що в кишечнику у товстунів мешкає на 20% більше фірмікут і майже на 90% менше бактероїдів в порівнянні зі здоровими людьми.

Впродовж наступного року страждаючі ожирінням учасники завдяки строгим дієтам змогли скинути до 25% ваги. В результаті склад їхньої кишкової флори також змінився: вміст фірмікут знизився, а частка бактероїдів зросла. Втім, ці показники так і не досягли рівнів, характерних для здорових людей.

Отримані на цьому етапі дані свідчили про стійкий зв'язок між складом бактерій, що мешкають в кишечнику, і кількістю жирових відкладень. В той же час було не ясно, який з цих чинників є причиною, а який - слідством.

Експерименти на мишах показали, що зміна складу кишкової флори за інших рівних умов робить значний вплив на ступінь ожиріння. В ході експериментів, в кишечник вирощених в стерильних умовах і тому таких, що не володіють власною кишковою флорою мишей вводилися бактерії з кишечників тварин, вирощених в звичайних умовах, частина з яких була генетично схильна до ожиріння. При цьому у страждаючих ожирінням мишей, як і у людей, в кишечнику було більше фірмікут і менше бактероїдів.

Миші, що отримали бактерії від страждаючих ожирінням побратимів, набирали вагу в середньому в два рази швидше, ніж тварини, що отримали кишкову флору, характерну для мишей із звичайною вагою.

За словами Джеффрі Гордона, результати дослідження говорять про те, що зміна у складі бактерій кишечника сама по собі впливає на схильність до ожиріння. Це може бути пов'язано з тим, що деякі різновиди бактерій-фірмікут здатні переробляти живильними вуглеводами клітковину, яка за їх відсутністі залишалася б неперетравленою. В результаті організм отримує значно більше калорій, які і формують надмірні жирові відкладення.

Детальніше вивчення бактерій, що живуть в кишечнику, може привести до відкриття бактерійних ферментів, які впливають на формування жирових відкладень, вважає Гордон. Можливо, в майбутньому ці речовини можна буде використовувати при лікуванні людей, страждаючих ожирінням, повідомляє Медпортал.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.