Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Старші чоловіки передають дітям та онукам більш інформативні ДНК

У світі науки 6723 перегляди

Опубліковано - 14.06.2012 01:44 | Всі новини | Версія для друку

Теломери хромосом на різних етапах клітинного циклу; ДНК хромосом пофарбована синім, теломери - червоним
Теломери хромосом на різних етапах клітинного циклу; ДНК хромосом пофарбована синім, теломери - червоним
Чоловікам, можливо, слід заводити дітей якомога пізніше: чим старше батько, тим довша теломерна ділянки в хромосомах його сперматозоїдів, і такі подовжені теломери передаються його дітям і онукам.

І народна мудрість, і медична наука сходяться на тому, що заводити дітей потрібно до певного віку: з часом в статевих клітинах, як чоловічих, так і жіночих, накопичуються мутації, які можуть в прямому сенсі дістатися у спадок дитині. Відомо, наприклад, що пізніше батьківство загрожує розвитком у дітей аутизму, шизофренії, деяких видів раку - і всі ці захворювання не те щоб неминучі, але їх ймовірність зростає тим сильніше, чим пізніше чоловік вирішив стати батьком.

Однак результати, отримані вченими з Північно-Західного університету (США), входять у суперечність з такою точкою зору. Дослідники опублікували в журналі PNAS статтю, в якій стверджують, що діти від батьків «у віці» успадковують довші теломери, - а отже повинні відрізнятися кращим здоров’ям, повідомляє Компьюлєнта.

Теломери, кінцеві ділянки хромосом, коротшають з кожним поділом клітини, «відраховуючи» час життя. Але в чоловічих статевих клітинах на повну потужність працює запобіжний механізм, який не тільки зберігає, а ще й подовжує теломери! Ось і виходить, що чим старше чоловік, тим більший заряд безсмертя несуть його сперматозоїди, тим довші теломери у сперматозоїдної хромосоми.

Вчені аналізували генотип в багатодітних філіппінських сім’ях; всього в дослідженні брали участь більше 2 тис. чоловік. Порівнювалися вік дорослих чоловіків з теломерними ділянками хромосом їхніх дітей і онуків. І сини, і дочки успадковували подовжені теломери від літніх батьків, але такі ж хромосоми передавалися і в наступне покоління. Причому, в онуків спадкування проходило по батьківській лінії, - тобто, донька літнього батька не могла передати своїм дітям подовжені теломери.

З цього можна зробити висновок про те, що онуки, отримавши від діда хромосоми з додатковим захистом, будуть менше хворіти і довше жити, але поки це залишається умоглядними міркуваннями: вчені не аналізували, чи є зв’язок між довжиною успадкованих теломер і станом здоров’я в поколіннях чоловіків.

Теломера (від грец. télos — «кінець» и méros — «частина») — регіон ДНК, що складається із великого числа повторів та розташований на кінці лінійної хромосоми. Основна роль теломер — буфер ДНК.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.