Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Російськомовним жителям СНД запропонували повернутися на батьківщину

Світ навколо нас 6348 переглядів

Опубліковано - 25.12.2006 22:48 | Всі новини | Версія для друку

Російськомовним жителям СНД запропонували повернутися на батьківщину
Російськомовним жителям СНД запропонували повернутися на батьківщину
За кордоном у даний час проживають близько 30 млн. співвітчизників, з них у близькому зарубіжжі - 20 млн осіб, пише російська “Независимая газета”.

На пострадянському просторі існують два полюси неблагополуччя для російськомовного населення - країни Балтії і частина Центральної Азії. Але якщо утиски росіян у Прибалтиці носять інституціональний характер (статус "негромадян" і т.п.), то в таких центрально-азіатських країнах, як Туркменія, права і свободи російського населення обмежуються паралельно з обмеженням прав корінного населення.

Аналізуючи національний склад "російських громад" держав Південного Кавказу і Центральної Азії, вірніше говорити не стільки про росіян, скільки про російськомовних, не приналежних ні до однієї з місцевих титульних національностей. Пік результату російськомовного населення з колишніх республік Радянського Союзу припав на 90-ті роки. Розвал СРСР і пропаганда тези, що слідувала за ним, про пріоритет інтересів титульної нації, адміністративно-вольове руйнування великих промислових підприємств, розквіт націоналістичних настроїв, у тому числі й антиросійських, економічна нестабільність змусили багатьох росіян шукати кращого життя в інших місцях. А тим, хто залишився, необхідно було адаптуватися до нових умов життя в незалежних від Москви державах. Російські співвітчизники виявилися в статусі етнічної меншості в цих регіонах, що стали для них культурно, релігійно і соціально далекими.

Нинішньою осінню на третьому Конгресі співвітчизників було вирішено, що Росія візьме на себе зобов’язання по наданню допомоги співвітчизникам, що повертаються на історичну батьківщину. З 1 січня 2007 року починає діяти державна програма добровільного переселення співвітчизників з-за кордону в Росію, і Федеральна міграційна служба (ФМС) очікує першу хвилю припливу переселенців у РФ вже в березні наступного року. Глава ФМС Костянтин Ромодановський пообіцяв тим, хто приїхав в Росію, швидке - протягом двох-трьох місяців - одержання громадянства, стартовий капітал - "піднімальні", оплату переїзду, житло, працевлаштування і соцпакет. На ці цілі в російському бюджеті зарезервовано близько 17 млрд. руб. (за три роки планується переселити до 300 тис. осіб). ФМС уже відкрила представництва в Туркменії, Вірменії і Таджикистані, а до кінця наступного року відкриються офіси ФМС на Україні, у Казахстані, Молдові, Узбекистані, Азербайджані, Грузії.

Проблема тільки в тому, що за 15 років після розпаду Союзу більшість співвітчизників уже вирішили проблему з переїздом. Сьогодні в країнах Південного Кавказу і Центральної Азії (за винятком Казахстану) залишилися в основному люди старшого віку. У Казахстані ж, де росіян ледь менше половини населення, думки з приводу переїзду розділилися - на історичну батьківщину бажають виїхати в основному малозабезпечені люди. Та й вони задаються питанням, що їх чекає на історичній батьківщині?
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.