Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хроніки дерибану. Найбільші українські шахти планують продати за одну гривню

Економіка 6107 переглядів

Опубліковано - 25.06.2012 09:41 | Всі новини | Версія для друку

Хроніки дерибану. Найбільші українські шахти планують продати за одну гривню
Хроніки дерибану. Найбільші українські шахти планують продати за одну гривню
Українські вугільні шахти планують продавати за інвестиційні зобов’язання і одну гривню. Вже в наступному році інвесторам запропонують найбільші за запасами шахти.

Про це пише газета «Коммерсанть-Украина».

Голова Фонду державного майна Олександр Рябченко заявив, що приватизація вуглевидобувних підприємств почнеться в 2013 році і буде проходити «за новою для України процедурою». Збиткові шахти продадуть за символічну ціну в 1 грн, а змагання між покупцями буде полягати в тому, хто більше вкладе в розвиток підприємств. Рябченко повідомив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості зараз формує перелік таких підприємств.

Офіційно в Міненерго коментарів не надали. Проте джерело видання в міністерстві зазначило, що сьогодні понад 80% державних шахт збиткові через високий знос основних фондів, несприятливих умов залягання вугілля та його низької якості. Він уточнив, що до приватизації у наступному році готуються найбільші в країні за прогнозними запасами вугілля шахти: «Чайкіно» (130 млн т), ім. Стаханова (130 млн т) і «Тошківська» (100 млн т). За словами співрозмовника, коштів на дотування державних шахт в бюджеті рано чи пізно не стане, а закрити їх неможливо через побоювання виникнення соціальної напруги. Зараз дотації вугільної галузі складають 10-13 млрд грн на рік. Крім того, державні шахти страждають через зниження попиту на їх продукцію.

Директор зі стратегії збуту та розвитку енергетичного бізнесу «Донецьксталь-металургійний завод» Дмитро Журавель впевнений, що обрана стратегія приватизації - практично єдина можливість зацікавити інвесторів.

«По суті, в більшості випадків доведеться будувати шахти з нуля, вклавши значні інвестиції», - погоджуються з ним в прес-службі «Запоріжсталі».

Аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка говорить, що в іншому випадку уряд просто втратило б час, особливо з урахуванням спаду металургійного виробництва. У травні, наприклад, воно знизилося на 3,3% в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року.

За словами Дзвінки, можливим покупцем активів могли б виступити українські металурги, перш за все ті, що імпортують в Україну вугілля.

«Частина шахт, які виробляють коксівне вугілля, могли б зацікавити «АрселорМіттал Кривий Ріг» і «Індустріальний союз Донбасу», - говорить він. - Що стосується добувачів енергетичного вугілля, вони зацікавлять компанії, які планують взяти участь у приватизації комунальної енергетики, після того як тарифи на тепло і гарячу воду стануть ринковими. Але хто з українських підприємців піде в цей сектор - поки сказати складно».

Експерт зазначає, що західні і російські інвестори можуть зацікавитися приватизацією українських шахт за умови реформування ринку комунальних послуг і зростання тарифів на них. Або для розвитку на вугільних підприємствах проектів з видобутку шахтного метану. В «АрселорМіттал Кривий Ріг» і «Індустріальному союзі Донбасу» коментувати можливу участь у приватизації шахт відмовилися.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Михайло Волинець («БЮТ-Батьківщина») вважає, що інвестори можуть взяти участь в приватизації з тим, щоб отримати активи «на перспективу».

«Всі знають, що рано чи пізно українські ТЕЦ будуть переводитися з газу на вугілля, а тарифи на комунальні послуги зростати. Рано чи пізно вугілля стане знову затребуваним продуктом, оскільки довго економіка на дорогому газі існувати не може», - погоджується директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

На його думку, більшість покупців, які можуть взяти участь в конкурсі з приватизації шахт, будуть купувати активи з розрахунком прийняти участь у подальшій приватизації комунального сектора і створювати вертикально інтегровані компанії, які об’єднують вугільні активи і ТЕЦ.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.