Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Без Путіна. У Росії відзначили чергову річницю початку сталінського терору

Світ навколо нас 4308 переглядів

Опубліковано - 3.07.2012 15:16 | Всі новини | Версія для друку

Без Путіна. У Росії відзначили чергову річницю початку сталінського терору
Без Путіна. У Росії відзначили чергову річницю початку сталінського терору
У Росії відзначили 75-річчя початку Великого терору в СРСР – часу масових сталінських репресій або «сталінських чисток».

Відзначили сумну дату не на рівні держави. У теперішній Росії про неї нагадують лише правозахисники та історики. Вони зокрема наголошують: дискусія про дії режиму Сталіна необхідна, адже у російському суспільстві цього політика досі асоціюють із величчю і перемогою.

Сигналом до початку масових репресій в СРСР стала телеграма, санкціонована 2 липня 1937 року Політбюро ЦК ВКП (б) і відправлена секретарям обкомів, крайкомів, ЦК національних компартій. У ній пропонувалося партійним організаціям і керівникам НКВС взяти на облік усіх куркулів і кримінальників, які повернулися в рідні місця після відбуття строків висилки.

Найбільш ворожі з них були негайно арештовані. Більшість були розстріляні в порядку адміністративного проведення їх справ через так звані «трійки» – позасудові органи кримінального переслідування. Обласна «трійка», наприклад, зазвичай складалася з начальника обласного управління НКВС, секретаря обкому і прокурора області. Саме розсилку цієї телеграми вважають початком Великого терору. Сам термін «великий терор» з’явився після виходу однойменної книги англійця Роберта Конквеста в 1968 році.

Великий терор засновувався на беззаконні – історик

Попри те, що влада намагалася надати репресіям ареол законності, історики говорять, що вивчення документів відразу ж викриває справжні наміри керівництва партії. Адже владу цікавило не доведення «провини» заарештованих, а створення масовості терору, говорить голова Ради правозахисного та історико-просвітницького центру «Меморіал» Олександр Черкасов.

«Ніхто прямо не говорив сфальсифікувати справи, але коли у вас на область, скажімо, 500 куркулів, а з вас вимагають заарештувати і розстріляти тисячу, це, по суті, означає, що від вас вимагають фальсифікації справ, хоча кожна справа має бути розслідувана формально, по закону. Так що з самого початку масових операцій періоду «великого терору» було закладено беззаконня», – пояснює дослідник.

Суспільство не засвоїло уроків історії

За словами Черкасова, хоча багато з цих фактів стали відомі ще у 1980-ті роки, суспільство не пройшло через їхнє усвідомлення.

«Ми бачимо, що і в діях державних структур, государевих людей це минуле до нас повертається. Та й у пострадянській психології мас радянська історія, «нерозчакловане» минуле проступає, чим далі, тим чіткіше. До цих проблем треба повертатися, але, на жаль, зараз історію, як політику, використовує держава. Використовує для того, щоб обґрунтовувати і виправдовувати власні, м’яко кажучи, не дуже правові практики і не дуже правові закони», – говорить правозахисник.

Його колега, історик і соціолог Леонід Сєдов додає, що тема сталінських репресій залишається актуальною, оскільки в суспільстві досить сильна ностальгія за радянськими часами, в тому числі і за сталінськими часами.

У Росії Сталін для багатьох людей символізує порядок, велич держави, асоціюється з перемогою. Тому тема Великого терору, на думку Сєдова, актуальна тим, що протиставляє ностальгії реальні знання про те, наскільки жахливою була сталінська епоха.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.