Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Що виграє Україна від угоди про зону вільної торгівлі в СНД?

Економіка 5174 перегляди

Опубліковано - 25.07.2012 14:16 | Всі новини | Версія для друку

 Що виграє Україна від угоди про зону вільної торгівлі в СНД?
Що виграє Україна від угоди про зону вільної торгівлі в СНД?
Президент Віктор Янукович подав на ратифікацію до Верховної Ради договір про зону вільної торгівлі країн-членів СНД.

Експерти зазначають, що ця угода не суперечить раніше парафованій угоді про зону вільної торгівлі Україна-ЄС. А щодо того, наскільки такий договір буде перспективним для України, думки фахівців розходяться.

Угоду про створення зони вільної торгівлі між країнами-членами СНД підписав восени минулого року прем’єр-міністр Микола Азаров. Тоді декларувалося, що чинна угода зведе до мінімуму кількість товарів, які обкладатимуть імпортним митом. Проте згодом із урядових джерел стало відомо, що в України виникли зауваження до Договору через запровадження торгових обмежень країнами-членами Митного союзу.

Законопроект про ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі в межах СНД вже зареєстровано на сайті Верховної Ради. Проте текст угоди наразі не оприлюднений. Тож, експерти поки що утримуються від оцінок того, наскільки змінилася позиція України.

«Оскільки це подається Президентом, то є очікування, що там є доповнення і зміни, які гарантуватимуть для України кращі вигоди, ніж ті, що були в попередньому тексті», – припускає керівник економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Пострадянський простір у пошуках ефективної співпраці

За словами експертів, на відміну від входження до Митного союзу, до якого закликає Україну Кремль, угода про створення зони вільної торгівлі не суперечить раніше парафованому договору про зону вільної торгівлі Україна-ЄС.

Голова парламентського підкомітету з питань співробітництва з країнами СНД позафракційний депутат Олексій Логвиненко вважає, що результативність угоди про зону вільної торгівлі наперед оцінювати не варто.

«Та чи інша угода оцінюються тоді, коли вже є якийсь результат. Те, що підписується, не завжди працює», – зазначає він.

За словами Олексія Логвиненка, ринок СНД важливий для української промисловості. Зокрема, там зосереджені основні споживачі продукції українського машинобудування. Натомість Володимир Юрчишин зазначає, що інтеграційні процеси на пострадянському просторі досі не відзначалися ефективністю.

«На території колишнього Радянського Союзу, на жаль, жодне інтеграційне утворення не функціонувало так, як слід – від таких невеличких, як ГУАМ, до ЄврАзС, Єдиного економічного простору… Нинішні події лише підтверджують те, що готовність до дійсно рівноправної взаємовигідної кооперації на території СНД дуже низька», – каже Василь Юрчишин.

Зараз із дев’яти країн, що увійшли до зони вільної торгівлі СНД, відповідну угоду ратифікували лише Росія та Білорусь.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.