Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому Україна відмовила «Газпрому» в накопиченні резерву палива?

Газоват 5871 перегляд

Опубліковано - 4.09.2012 12:00 | Всі новини | Версія для друку

 Чому Україна відмовила «Газпрому» в накопиченні резерву палива?
Чому Україна відмовила «Газпрому» в накопиченні резерву палива?
Україна відмовилася від закачування в підземні сховища обсягів палива, необхідних «Газпрому» для гарантування поставок до ЄС.

Про це повідомляє преса з посиланням на джерела у російському концерні. Як зауважив Радіо Свобода екс-прем’єр України Анатолій Кінах, таким чином Київ захищає національні українські інтереси. Тим більше, що Росія досі не йде на зустріч Україні стосовно знижки на газ. А член профільного парламентського комітету Олександр Гудима наголосив, що Київ з одного боку намагається відстояти свої позиції у газовому конфлікті з Москвою, а з іншого – випрошує у неї поступок.

«Газпром» наполягає, що до підземних сховищ України варто закачати 25 мільярдів кубометрів природного газу. А в Україні на це відповідають, що вистачить і 20 мільярдів кубів. Про це повідомляє «Коммерсант-Украина» з посиланням на джерела в «Газпромі».

На кінець минулого місяця у підземних сховищах України було понад 16 мільярдів кубів газу. До початку опалювального сезону планують докачати ще близько 4 мільярдів. Українські урядовці сподіваються, що цього має вистачити для безперебійного транзиту, якщо Росія не знизить подачу, як трапилося цієї зими через холоди у східного сусіда.

«Позиція України є максимально прозорою»

Колишній прем’єр-міністр України, народний депутат Анатолій Кінах відзначає – відмовляючись від закачування у підземні сховища обсягів палива, необхідних «Газпрому», чинна українська влада відстоює державні інтереси. І при цьому, наголошує Анатолій Кінах, Київ не порушує чинні газові угоди.

«У вищезазначених контрактах немає чітко зафіксованих зобов’язань України за власний рахунок закуповувати природний газ, щоб зберігати його у підземних сховищах на випадок форс-мажорних ситуацій (природних, техногенних). Мається на увазі – у контексті його транзиту до країн Європейського Союзу», – констатує колишній прем’єр-міністр України.

Анатолій Кінах наголошує: позиція України є максимально прозорою, вона готова зробити все для забезпечення транзиту газу європейським споживачам. Але при цьому мають дотримувати й національні інтереси України. Київ у тому числі пропонує «Газпрому» взяти в оренду відповідні обсяги підземних сховищ, закачати туди природний газ (що може бути у власності російського концерну), який можна буде використовувати в екстремальних випадках.

«Що за українці? Росія попросила, а вони не хочуть!»

Те, що Україна не піддається тиску з боку «Газпрому» варто було б вітати, зазначив Радіо Свобода член профільного парламентського комітету Олександр Гудима. Але буквально тиждень тому Україна в особі Віктора Януковича вкотре випрошувала у Росії нижчої ціни на газ, нагадує депутат- б’ютівець.

«А вони, з одного боку, хочуть, щоб Росія зробила їм поступки. Так? А з іншого – не хочуть виконувати такі собі побажання Росії. Ну, «не дуже великі», ще й кредит надають у додаток. Ну, що за українці? Росія попросила, а вони не хочуть! От такі от забави ми спостерігаємо між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз», – іронічно зауважує Олександр Гудима.

Україна вже забезпечувала поставки газу до ЄС завдяки власним резервам палива. Це було минулої зими, коли сильно похолодало в Європі. Щодня «Газпром» постачав європейським споживачам 300 мільйонів кубів газу. Україна, дослухавшись до прохання східного сусіда, додавала ще півмільярда кубометрів на добу зі своїх сховищ.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.