Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Скільки ще падатиме гривня?

Економіка 4942 перегляди

Опубліковано - 5.09.2012 14:09 | Всі новини | Версія для друку

 Скільки ще падатиме гривня?
Скільки ще падатиме гривня?
5 вересня має відбутися засідання Ради Національного банку України. А напередодні міжбанківські торги закрилися з ціною долара на рівні 8,20 гривні, в обмінниках просили 8,17 гривні.

Настільки долару вдавалося востаннє стрибнути три роки тому. Колишній заступник голови НБУ Ярослав Солтис із сумом спостерігає «чергове падіння» національної валюти. А член парламентського комітету з питань банківської діяльності Юрій Полунєєв не вбачає загроз у зниженні курсу гривні. На його думку, відбувається певна корекція курсу, відповідно до ринкової ситуації.

Національний банк не втручався напередодні у торги на міжбанківському валютному ринку та дозволяв гривні втрачати свої позиції стосовно долара. Зрештою міжбанк закрився зниженням гривні майже на 6 копійок. Торги відносно долара завершилися у вівторок у діапазоні 8,18-8,20 гривні.

Комерційні банки цього дня продали чимало готівки, поповнюючи запаси і це не могло не спричинити доларовий стрибок. А НБУ загалом не виходив на міжбанк із продажем валюти вже понад півтора місяця. Як стверджують деякі фінансисти, тільки-но Нацбанк знову з’явиться на ринку з продажем валюти, гривня оговтається.

«Резерви поки що дозволяють»

Член комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Юрій Полунєєв теж вважає, що загроз стабільності гривні немає.

«Я думаю, що Національний банк робить те, що і мав би робити. Він вичікує певний час, щоб подивитися – наскільки може бути загрозливою ця ситуація для національної валюти. І якщо ситуація виходитиме за певні рамки, НБУ втручатиметься. Резерви поки що дозволяють це зробити», – зауважує Юрій Полунєєв.

«Погана тенденція»

Натомість колишній заступник глави Національного банку Ярослав Солтис вважає «поганою тенденцією» те, що зараз відбувається з національною валютою України. За його словами, у виконанні державного бюджету є проблеми і тому не виключена грошова емісія. Але, з іншого боку, уряду невигідне падіння гривні. Адже випущені його зобов’язання прив’язані до долара. І якщо виконувати ці зобов’язання, забракне бюджетних коштів.

«Тому, по суті, уряд зацікавлений: він каже, що гривня упаде на 5%. Це – на 40 копійок до долара. І якщо це надалі зупиниться – то буде одна ситуація. Але, коли розкручується падіння будь-якої валюти, то його важко зупинити. Іде ажіотаж, паніка, народ купує стабільну валюту і хоче зберегти свої заощадження. Гривневі заощадження, які є у людей, всі намагатимуться перетворити у долари», – каже Ярослав Солтис.

Настільки гривня востаннє падала в листопаді 2009-го року. 9 листопада того року торги закрилися в діапазоні 8,19 – 8,20 гривень за долар.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.