Аратта - На головну

8 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На великих екзопланетах життя менш імовірне, ніж на планетах, подібних до Землі

У світі науки 5531 перегляд

Опубліковано - 26.09.2012 13:12 | Всі новини | Версія для друку

На великих екзопланетах життя менш імовірне, ніж на планетах, подібних до Землі
На великих екзопланетах життя менш імовірне, ніж на планетах, подібних до Землі
Життя може існувати на “суперземлі” з меншою ймовірністю, ніж на невеликих планетах розміром як Земля, оскільки на них відсутні магнітне поле і вогнища вулканізму, необхідні для зародження життя.

Як заявив керівник групи планетологів Влада Стаменкович (Vlada Stamenkovic) з Массачусетського технологічного інституту (США), метою дослідження було з’ясувати, чи є "суперземлі" збільшеними копіями Землі з аналогічними властивостями, або ж вони фундаментально відрізняються від неї.

Стаменкович та його колеги розробили комп’ютерну модель, яка описувала формування типової "суперземлі" в протопланетному диску зірки розміром як Сонце. Учені використовували цю модель для обчислення параметрів атмосфери і літосфери "суперземлі" і порівняння їх з аналогічними оболонками Землі.

Виявилося, що літосфера таких планет досить сильно відрізняється від її "колеги" на Землі. По-перше, надра "суперземель" будуть складатися з дуже вузьких і щільних порід, які вкрай повільно мігрують всередині літосфери. Це означає, що тектонічні процеси і пов’язані з ними вулкани, якщо вони й існують на "суперземлі", будуть менш активні, ніж на планетах розміром як Земля.

По-друге, у таких планет може бути відсутнім чітко виражене металеве ядро ​​і кора. Це означає, що у "суперземель" може бути відсутнім магнітне поле, необхідне для захисту атмосфери від дії сонячного вітру і живих істот - від ультрафіолету і космічних променів.

Крім того, знижена вулканічна і тектонічна активність може негативно позначитися на кліматі та атмосфері "суперземель".

Як зазначають планетологи, виверження вулканів є одним із ключових факторів, які керують настанням і завершенням льодовикових періодів.

"Наша робота показує важливість розуміння термічної еволюції планет. Більш того, нам вдалося показати, що "суперземлі" досить сильно відрізняються одна від одної та від інших кам’янистих планет. З іншого боку, ми зможемо отримати однозначні відповіді тільки після того, як ми отримаємо дані про спектр таких планет в ході подальших спостережень ", - зазначає Стаменкович

Нагадаємо, на початку вересня європейські астрономи виявили суперземлю в зоні, потенційно придатній для проживання, навколо зірки Gliese 163 на відстані 50 світлових років від Землі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.