Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Мотлох видає нерішучих

У світі науки 6405 переглядів

Опубліковано - 27.09.2012 05:35 | Всі новини | Версія для друку

Мотлох видає нерішучих
Мотлох видає нерішучих
«Синдром Плюшкіна» нейрофізіологи пояснили невмінням робити вибір.

Кожен Плюшкін - трішки Гамлет. В прихильності до непотребу, вважають нейрофізіолог Девід Толін з Єльського університету і його співавтори, винен збій у роботі двох зон мозку, які відповідають за здатність вибирати. Коли приходить час позбутися від непотрібної речі, задача «викинути або залишити» вганяє мозок в ступор того ж ґатунку, що і питання «бути чи не бути».

Хоча на кону всього-навсього доля старої газети або дірявої футболки.

«Розладу накопичення» (hoarding disorder; українською його напевно назвали б «синдромом Плюшкіна») поки немає у списках психічних хвороб. Але тепер Толін і його однодумці домагаються, щоб його внесли окремим пунктом в довідник DSM-5, - біблію американських психіатрів, яка ось-ось вийде в новій редакції.

Клінічна форма «синдрому Плюшкіна» може навіть коштувати людині життя: відомий випадок, коли 79-річна жінка з Вашингтона задихнулася в диму пожежі лише через те, що пожежники не могли дістатися до неї через гори сміття, яким був забитий будинок.

Щоб підкріпити свою теорію, Толін з колегами пропустили через магнітно-резонансний томограф 107 осіб, 43 з яких страждають «синдромом Плюшкіна», і довели, що непотріб і пов’язані з ним муки вибору викликають в мозку особливий, ні на що не схожий відгук.

Добровольців попросили принести з дому нерозібраному пачку паперів. Лежачи усередині томографа, випробуваний бачив на екрані світлину чергового листа, документа або газети з питанням: «Залишити?» У разі відмови експериментатор тут же згодовував лист шредеру (машинка для знищення паперу).

Під час пробних спроб без томографа кожен учасник експерименту міг переконатися, що вчені не жартують і рішення скасувати не можна.

У 43 «Плюшкіних» на томограмі спалахувала передня частина поясної звивини (ACC). «Поясною» вона називається тому, що, немов пояс, щільно облягає мозолисте тіло, - міст між двома півкулями. Її призначення в мозку - бути суддею і арбітром, який в ситуації внутрішнього конфлікту (наприклад, «почитати книгу або попрацювати?») зважує, порівнює і вибирає одне з двох. Ще одна зона кори, яка прокидалася разом з ACC, - «острівець Рейлі», відповідальний за соціальні емоції, - перш за все за почуття справедливості і переживання добра і зла. Словом, на захист чергового листка паперу піднімалася закладена в мозок система Вибору з великої літери.

«Плюшкіни» визнавалися експериментаторам, що приймати рішення їм в принципі нелегко. Вчені дійшли висновку: якщо система Вибору так збуджується через дрібниці, то суб’єктивна ціна помилки виростає в рази. Викинеш не той папірець - і все пропало, попереджає «Плюшкіна» його мозок. Ось чому почуття тривоги і острах зробити що-небудь не так паралізують волю.

Здавалося б, вибір - він і є вибір, чого б він не стосувався. Однак експериментатори пішли далі і розбавили стопку паперів сторонніми документами, які до життя «Плюшкіна» не мали жодного відношення. І коли ті вирішували, чи відправити їх у кошик, обидві чергові зони мозку лишалися бездіяльними.

Таку ж саме бездіяльність вчені спостерігали на томограмі здорових добровольців, які займалися сортуванням без коливань. З 50 «своїх» паперів, показаних в ході експерименту, вони в середньому викидали 40, тоді як «Плюшкіни» - всього 29.

Окрім «Плюшкіних» і здорових, в експерименті брала участь третя група, - люди з неврозом нав’язливих станів. Раніше психіатри вважали небажання нічого викидати симптомом саме цього розладу - одержимість дрібницями, - хвороби багатьох колекціонерів. Гори непотребу, вірили лікарі, - це ще один різновид колекції. Однак виявилося, що 31 обсесивно-компульсивний хворий майже не переймався вибором: їх острівці Рейлі і передні частини поперекової звивини під час експерименту не проявляли особливої ​​активності.

Так що «збиральництво» і «запасання» - принципово різні речі: одні збирають предмет за предметом, інші грузнуть у потоці речей, жодну з яких не можна забракувати.

Нейрофізіологів, як зазвичай, цікавили крайні випадки, але між хворобою і нормою ховається цілий всесвіт проміжних варіантів. Творчий безлад на столі може бути першим симптомом того, що вам важко сказати жорстке «ні», коли ситуація вимагає визначеності. А розібрати шафу і викинути нарешті покриті пилом університетські конспекти з журналами, які ви колись не дочитали до кінця, - це, можливо, хороша розминка перед прийняттям серйозних життєвих рішень.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.