Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Правильна» адреса - краще за статки

У світі науки 5883 перегляди

Опубліковано - 2.10.2012 05:07 | Всі новини | Версія для друку

«Правильна» адреса - краще за статки
«Правильна» адреса - краще за статки
Рівень щастя більше залежить від сусідів, ніж від розміру зарплати, - підсумок довготривалого експерименту американських дослідників.

Вирватися з бідного і депресивного оточення - надійний спосіб стати щасливішим, навіть якщо рівень доходів залишиться колишнім.

У 1990-х Департамент міського розвитку США поставив масштабний соціальний експеримент, підсумки якого підводить стаття в Science.

Для дослідження навмання обрали 4604 неповних сім’ї (майже всі - матері-одиначки з дітьми, афро-або латиноамериканки) з найбідніших кварталів Бостона, Балтімора, Чикаго, Лос-Анджелеса і Нью-Йорка. Потім одним роздали ваучери на тривалу оренду житла в більш респектабельному районі (ступінь респектабельності варіювалася), інших залишили в контрольній групі.

Тоді, в 1990-х, три чверті опитаних зізналися, що хочуть втекти від повсюдних бандитів і наркотиків - і вірять, що, якщо бажання здійсниться, їхнє життя піде по-новому. Другим за популярністю мотивом була можливість влаштувати дітей в хорошу школу.

Тепер, коли сім’ї прожили по 10-15 років на новому місці, команда соціологів з університету Чикаго, Національного бюро економічних досліджень та інших авторитетних інститутів взялися подивитися, що з цього вийшло. Асистенти вчених розшукали дорослих учасників програми і прийшли до них з анкетою, яку пропонували заповнити за плату в 50 доларів. 90 відсотків охоче погодилися.

Питання були, наприклад, такими: «Чи часто ви відчуваєте себе незахищеними на вулиці?», «Чи є у вас хоча б один знайомий з університетською освітою?», «Чи малюють ваші діти графіті?» Ще вчених цікавили формальні показники - дохід домогосподарства і рівень бідності в районі, де сім’я влаштувалася в підсумку (з моменту отримання ваучера адреса могла змінитися кілька разів).

Під час аналізу результатів вченим довелося піти на компроміс, який, ймовірно, змастив позитивний ефект. Враховували всіх, хто отримав ваучер, а не тільки тих, хто насправді ним скористався (таких було трохи більше половини).

Готовність вхопитися за шанс виділяє з вибірки найактивніших. Якщо б враховували тільки їх, важко було б розділити роль особистих якостей і роль подарунка від держави.

Розхожа мудрість «не місце прикрашає людину», на перший погляд, підтвердилася: від переїзду учасники експерименту не стали більше заробляти. Середній дохід - що у контрольної групи, що у щасливців з ваучерами, - складає в середньому 20 тисяч доларів на рік. За американськими мірками це нижче межі бідності.

А ось ключове питання - «Якщо поглянути на речі в цілому, ви дуже щасливі, просто щасливі або не дуже?» - дав несподівані результати.

«Суб’єктивний індекс щастя», як його називають науковці, виявляється, залежить від рівня життя сусідів.

Ті, що переїхали, опинилися в районах, де частка бідних в середньому на 13 відсотків нижче. Наскільки щасливішими вони стали? Автори звірилися з результатами загальнонаціонального опитування, яке пов’язує «індекс щастя» з доходами.

Так от, пересічному американцеві, якого програма переселення обійшла стороною, для такого ж оптимістичного погляду на життя довелося б заробляти на 13 тисяч доларів в рік більше.

Суміжне дослідження, в якому соціологам допомагали медики, показало, що переїзд в благополучний район позитивно позначається на здоров’ї.

Серед учасників експерименту частка повних (індекс маси тіла - BMI - більше 35) зменшилась порівняно з контрольною групою на 4,61 відсотка, дуже товстих (BMI більше 40) - на 3,38 відсотка, а частка діабетиків - на 4,31 відсотка. Психічне здоров’я теж покращилося - на 7 відсотків від стандартного відхилення по країні.

Результат міняє місцями причини та наслідки. Житло у вдалому місці - не просто інструмент, який дозволяє швидше діставатися до роботи (бідняки в цьому сенсі нічого не виграли) або спілкуватися з рівними за статусом (у найбідніших коло спілкування після переїзду швидше звузилося).

Вид з вікна і вираз облич людей, які зустрінуться біля під’їзду, самі по собі багато чого варті, - нехай і не роблять вас багатшими.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.