Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Україні готують бойових дельфінів

Захист держави Регіон: Автономна республіка Крим 8444 перегляди

Опубліковано - 16.10.2012 21:25 | Всі новини | Версія для друку

Україна навчає дельфінів бойовій майстерності
Україна навчає дельфінів бойовій майстерності
Україна відновила спецпрограму підготовки морських тварин в інтересах Військово-морських сил країни, у тому числі бойових дельфінів.

Програма підготовки тварин у військових цілях не припинялася ніколи, але і не афішувалася.

Про це повідомило джерело в силових структурах в Севастополі, повідомляє РІА «Новості».

Дельфінів для потреб радянського ВМФ готували в Севастополі з 1973 року. Спеціально підготовлені тварини знаходили зброю і військову техніку на дні моря, могли атакувати бойових плавців і кораблі супротивника із закріпленими на голові зброєю і вибухівкою.

"Зараз у державному океанаріумі України в Севастополі готують десять дельфінів-афалін для виконання спецзадач військового флоту України, регулярно в акваторії Севастополя українські військові проводять тренування тварин по пошуку предметів на дні моря", - сказав співрозмовник.

За його словами, в 1990-ті роки деяких дельфінів використовували в медичних цілях для лікування дітей-інвалідів, що дозволило заробляти кошти для утримання інших тварин. "Але за великим рахунком програма підготовки тварин у військових цілях не припинялася ніколи, але і не афішувалася", - сказало джерело.

Співрозмовник повідомив, що в програму підготовки входять заняття по обстеженню ділянок моря, де знаходяться військові предмети і позначати їх місцезнаходження буями.

Тварин також тренують з бойової програмі атак на підводних диверсантів і кораблі. Для цього на голові дельфіна кріпиться або ніж, або пістолет.

Він зазначив, що в 2012 році було проведено декілька тренувань як в акваторії океанаріуму, так і за його межами.

"Завдання були виконані, наші дельфіни знаходили предмет і торкались його пристроєм, закріпленим на голові, після чого на поверхню відстрілювався буй", - сказав співрозмовник.

Тепер тварин тренують захищати кораблі від диверсантів.
Дельфіни можуть вести розвідку - відслідковувати ворожі об’єкти і фіксувати їх на камери
Дельфіни можуть вести розвідку - відслідковувати ворожі об’єкти і фіксувати їх на камери
Українські бойові ссавці охоронятимуть і кораблі Чорноморського флоту Росії

Біля берегів Севастополя знаходяться не тільки Військово-морські сили України, але також і Чорноморський флот РФ, тому використання дельфінів в цій акваторії вигідно в тому числі і Росії, упевнений голова громадської ради при Міноборони РФ, головний редактор журналу "Національна оборона" Ігор Коротченко, зазначає NEWSru.com.

"Український досвід підготовки бойових морських тварин заслуговує безумовного уваги. Їхнє використання в акваторії бухт Севастополя, де базуються кораблі російського Чорноморського флоту і Військово-морських сил України, відповідає інтересам флотів обох країн і є важливим чинником спільної протидиверсійної оборони", - пояснив експерт.

Інформація про те, чи існують російські програми використання дельфінів у військових цілях, не розголошується. Коротченко впевнений, що в Росії такі дельфінів не тренують, але в майбутньому можуть взяти ці програми на озброєння і вписати їх фінансування в держпрограму озброєння до 2020 року.

На сьогоднішній день у світі офіційно існують тільки два центри підготовки бойових дельфінів - це база Сан-Дієго (США) і Севастополь.

В СРСР програми тренування дельфінів з’явилися в 1973 році, а в армії США ці тварини служать останні 50 років. Однак у Радянському Союзі тренували у військових цілях не тільки дельфінів, але ще і тюленів, морських левів і косаток

Дельфінів-афалін американські військові використовували під час військової операції в Іраку: 9 тварин відшукали 100 мін у водних просторах порту Умм-Каср. Один з підрозділів морських ссавців Флоту США охороняє акваторію військово-морської бази Кінгс-Бей в штаті Джорджія.

Дельфіни також можуть вести розвідку - відслідковувати ворожі об’єкти і фіксувати їх на камери. В разі необхідності дельфіни навіть можуть атакувати і знищувати диверсантів. Зрозуміло, використання таких "солдатів" викликає серйозні побоювання у захисників тварин, але військові запевняють, що робити з дельфінів "камікадзе" і ризикувати ними без крайньої потреби ніхто не збирається. У більшості випадків у задачу хвостатих "спецназівців" входить тільки виявлення координат потенційних цілей.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Захист держави»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.