Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ЄС зробив висновки із російського партнерства

Світ навколо нас 5993 перегляди

Опубліковано - 10.01.2007 11:44 | Всі новини | Версія для друку

ЄС зробив висновки із російського партнерства
ЄС зробив висновки із російського партнерства
Нова енергетична стратегія ЄС передбачає лібералізацію енергетичного ринку.

Єврокомісія пропонує позбавити виробників енергії контролю над енергомережами, щоб підсилити конкуренцію на енергетичному ринку в ЄС. У Німеччині лібералізація просувається важко, - передає Deutsche Welle. Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу 10 січня представить нову енергетичну стратегію Євросоюзу. Вона передбачає зменшення залежності ЄС від постачань природного газу і нафти, зменшення викиду в атмосферу вуглекислого газу, а також лібералізацію ринку енергії. Документ безпосередньо зачіпає інтереси європейських споживачів, оскільки вказує на шлях зниження цін на електроенергію і газ.

Єврокомісія має намір домогтися посилення конкуренції, що має призвести до зниження цін.

Конкретно це означає, що такі концерни, як Eon і RWE, що контролюють німецький ринок, мають втратити контроль над розподільними мережами газо- і електропостачання. Автори документа вважають, що якщо концерни є одночасно виробниками енергії і власниками енергомереж, це призводить до небезпеки "зловживання і дискримінації конкурентів". Єврокомісія пропонує два можливі варіанти усунення цієї небезпеки. Або концерни зберігають власність на розподільні мережі, але передають їх у розпорядження незалежного оператора, або продають їх. Другий варіант, так зване "дроблення" концернів, вже був здійснений в 12 із 27 країн ЄС в секторі електропостачання.

Концерни енергійно протестують проти планів "дроблення". Причому в Германії і Франції вони можуть розраховувати на підтримку урядів. У Єврокомісії немає упевненості в тому, що країни-члени ЄС погодяться на відділення розподільних мереж від концернів. Тому поки не ясно, яка саме формулювання увійде до остаточного варіанту документа.

Але навіть якщо розподільні мережі залишаться у власності енергоконцернів, вони можуть втратити контроль над ними, а значить і можливості блокувати своїх конкурентів. Крім того, Єврокомісія має намір сприяти розширенню енергомереж як всередині, так і між окремими країнами-членами. У німецького уряду не викликає ентузіазму і третій механізм, який пропонує Брюссель для посилення конкуренції, а саме контроль над національними відомствами, що регулюють енергопостачання. Здійснювати його могла б сама Єврокомісія - якщо їй будуть передані відповідні повноваження, або спеціально для цього створена контрольна структура ЄС.

Євросоюз у 2003 р. поставив мету лібералізації внутрішнього ринку енергії. До 1 липня 2007 р. повинні бути створені умови, які дозволили б приватним споживачам обирати постачальника енергії. Енергетична стратегія ЄС буде представлена на розгляд міністрів енергетики країн-членів ЄС у лютому 2007 р. У березні її обговорять глави держав і урядів ЄС.

Від “Аратти”: як бачимо наочно, двічі не судимий прем'єр України був правий - йому й червоно-рожево-голубій коаліції немає чого робити в Європі. Бо тільки українська правляча коаліція може втуляти своїм виборцям, що підвищення базових цін, зокрема на енергоносії - є надзвичайна перемога їхньої команди й райське благо для народу. І тільки українські виборці можуть спокійно ковтати оту локшину, б'ючись у чергах за халявними роздачами від осіб, які тимчасово посідають виборні посади й почувають себе на них богами. Відчуйте різницю, шановні громадяни України.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.