Аратта - На головну

19 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Потяги «Хюндай» – афера корумпованих чиновників

Скандал 5340 переглядів

Опубліковано - 9.01.2013 21:27 | Всі новини | Версія для друку

Потяги «Хюндай» – афера корумпованих чиновників
Потяги «Хюндай» – афера корумпованих чиновників
В Україні провалився перший крок до швидкісного залізничного сполучення. Сотні пасажирів мерзли годинами серед поля у зламаних потягах «Хюндай» та спізнювалися до місця призначення.

Міністерство транспорту і зв’язку та «Укрзалізниця» регулярні поломки пояснюють непристосованістю швидкісних потягів до погодних умов в Україні та нестачею досвіду їхнього обслуговування. Експерти ж відзначають, що проект реалізовувався з надмірним поспіхом і без урахування можливостей українського машинобудування, а також супроводжувався корупційними оборудками.

До Євро-2012 запустили 4 маршрути прискореного залізничного сполучення, які з’єднали Київ із Львовом, Донецьком і Дніпропетровськом, де почали курсувати корейські потяги «Інтерсіті» виробництва «Хюндай». Перші проблеми із виконанням графіка перевезень виникли у перші тижні експлуатації швидкісних потягів. А з початком зими експреси «Інтерсіті» почали ламатися регулярно.

Так, 6 грудня в Полтавській області електропоїзд «Хюндай» сполученням Київ-Харків зламався і простояв на перегоні три години. 8 грудня зламався потяг, що мав курсувати за маршрутом Дніпропетровськ-Київ, і пасажири чекали іншого. 12 грудня зламалися одразу два потяги «Інтерсіті», що прямували маршрутом Донецьк-Київ і Київ-Донецьк. 14 грудня через негоду зламалися одразу чотири потяги «Хюндай». 16 грудня замість «Інтерсіті» Львів-Київ на перон у Львові подали звичайний потяг. У ніч на 17 грудня сталася поломка на маршруті Донецьк-Київ, потяг три години стояв у полі між Донецьком і Харковом. 17 грудня експрес «Хюндай» сполученням Дніпропетровськ-Київ мінімум годину стояв на залізничній станції імені Шевченка. Вранці 18 грудня швидкісний потяг не зміг виїхати з Харкова до Києва. 20 грудня «Інтерсіті» сполученням Київ-Донецьк зламався посеред поля на Харківщині. Трохи пізніше, того ж дня, потяг зламався між Києвом і Львовом, між населеними пунктами в лісовій смузі. 21 грудня під Києвом потяг «Хюндай» сполученням Львів-Київ зупинився неподалік столиці.

Заміть корейського «Хюндаї» міг бути французький «TGV»

Урядовці і залізничники давали різні пояснення ситуації: обрив контактного дроту, снігопади та падіння дерев на колію. Також від тодішнього генерального директора «Укрзалізниці», а тепер міністра транспорту і зв’язку Володимира Козака прозвучала й така версія: «В «Хюндаї» самому були неправильні налаштування головного комп’ютера при переході з постійного струму на перемінний. У нас, практично, немає аналогів таких локомотивів. Ці питання нині також усуваються».

Невдовзі після звільнення з посади міністра транспорту і зв’язку Борис Колесніков, який запроваджував проект швидкісного залізничного сполучення, попросив вибачення за закупівлю недостатньо готової до експлуатації в Україні техніки. Він заявив, що цей невдалий проект йому залишився у спадок від попереднього міністра транспорту.

Дійсно, питання створення в Україні швидкісного залізничного сполучення розглядалося ще чотири роки тому, коли міністром транспорту і зв’язку був Йосип Вінський. За його словами, тоді вивчалася можливість перенесення на українські рейки аналога французького швидкісного потягу «ТGV». А «Хюндаї» на той час розглядалися як потяги, виробництво яких з часом можна було налагодити на базі українських підприємств, розповів Радіо Свобода Йосип Вінський.

«Немає в Україні аналога «Хюндай». Є проекти, є розробки, є напрацювання, але реального потяга, який можна поставити на лінію і він буде працювати, такого немає. Наша інфраструктура і наша технічна база, наші спеціалісти не готові до експлуатації такої техніки. Треба будо зробити окремі маршрути, по яких ходять тільки пасажирські потяги, як це працює у Франції чи Кореї. Я не розглядав «Хюндаї» як потяги для Євро-2012. Друга позиція полягала у тому, що потяги ми маємо робити в Україні. Були б бази, матеріальна і ремонтна, були б спеціалісти, які зібрали його своїми руками. І він пройшов би перевірку і літом, і весною, і восени, і взимку», – переконаний Йосип Вінський.

Тим часом, українська влада не полишає надій на прискорення залізничного сполучення.До думок фахівців прислуховуються, як і раніше. Так Президент Віктор Янукович, судячи з його слів, переконаний, що Україна у будь-який момент може розпочати виробництво власних швидкісних потягів.

«Маючи власний прототип високошвидкісного потягу, кошти вкладали не у налагодження свого серійного виробництва, а у придбання імпортної техніки. Що, нам не було зрозуміло, що ця техніка не пристосована до наших умов експлуатації до кінця? Не кажучи вже про інтерес нашого товаровиробника», – сказав Янукович.

Треба, щоб керівники були не «смотрящими», а професіоналами – Салій

Утім, якби Україні вдалося найшвидшими темпами створити інфраструктуру для запровадження швидкісного залізничного сполучення й збудувати власний потяг, то перш ніж розпочинати перевезення пасажирів, його слід було б протестувати упродовж року, зазначив у коментарі для Радіо Свобода екс-заступник міністра транспорту і зв’язку Іван Салій. На його думку, перебої у роботі «Хюндаїв» пов’язані у першу чергу з тим, що вони не були достатньо випробувані в українських умовах.

«Таким чином ці «Хюндаї» мали працювати рік, корейці повинні на ньому були працювати і дати нам його із гарантією. Це просто втрата будь-якого професіоналізму. Все ж треба, щоб керівники галузей були не «смотрящими», а професіоналами, і слухати професіоналів потрібно. Я не думаю, що залізничники не робили зауважень по «Хюндай». Ви ж розумієте, в чому справа: тут виникає тема відкатів, які, за замовчанням, дорівнюють 30 відсоткам з будь-якої бюджетної копійки», – зазначив Салій.

Тож спочатку слід змінити систему ухваленні рішень, а вже тоді впроваджувати інновації, зауважив в ефірі Радіо Свобода експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE-Україна» Володимир Дубровський.

«Корумповані чиновники свідомо зробили таку аферу, щоб розпиляти багато грошей. Є речі технічні і є речі системні. Реформи мають передувати технічним удосконаленням», – наголосив Дубровський.

Після численних поломок потягів «Хюндай» в українських ЗМІ з’явилися повідомлення, що багатостраждальні «Інтерсіті» знімуть із маршрутів. Утім, «Укрзалізниця» спростувала цю інформацію і повідомила, що із 16 рейсів, які здійснюють електротяги виробництва «Хюндай», на 7 рейсах відбулася заміна рухомого складу, а тим часом команда корейських фахівців усуває виявлені під час експлуатації недоліки потягів «Інтрерсіті».
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.