Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи загине українська культура без міністерських чиновників?

Влада 4228 переглядів

Опубліковано - 6.02.2013 12:07 | Всі новини | Версія для друку

Чи загине українська культура без міністерських чиновників?
Чи загине українська культура без міністерських чиновників?
Українське міністерство культури отримало нового очільника – Леоніда Новохатька. Тим часом частина митців сумніваються у доцільності Мінкульту як такого, називаючи його «совковим анахронізмом».

Критики культурного відомства переконані: байдуже, хто очолить міністерство, бо неможливо розворушити організм, який давно помер. Інші митці переконують – ліквідація Мінкульту в Україні стане варварством.

Українські митці до зміни очільника Мінкульту поставились стримано. Кажуть: кількамісячну відсутність міністра годі було помітити. За словами письменника і журналіста Андрія Кокотюхи, підтримки з боку міністерства культури він особисто не відчував ніколи. Однак, на його думку, для відродження культурної інфраструктури в Україні цілком достатньо тих коштів, які виділяються з бюджету сьогодні, було б кому виявляти ініціативу.

«Очевидно, шукали найбільш лояльного. Знаєте, найцікавіше було б, якби на посаду призначили Ганну Герман. Принаймні, тоді можна було б сміятися, як колись сміялися із Катерини Фурцевої, – стверджує Кокотюха. – Чого чекати від новопризначеного міністра? Думаю, того самого, що й від його попередника. Хіба на скрипці не гратиме».

Про те, що Україні непотрібне Міністерство культури, неодноразово заявляв також художник і драматург Лесь Подерв’янський. Він вважає існування такого відомства «совковим анахронізмом».

Із критиками не погоджується член профільного парламентського комітету, письменник Володимир Яворівський. На його думку, ліквідація Мінкульту – варварство. Міністерство виділяло кошти на Спілку письменників. За словами Яворівського, гроші з бюджету – а це близько трьох мільйонів гривень на рік – йшли на проведення Шевченківських свят і заробітну плату апаратові Спілки. А культурі, говорить депутат, потрібен чиновник.

«Ступка був геніальним актором, але поганим міністром культури. Іван Дзюба – геніальний літературознавець, мислитель, філософ, але ніякий міністр. А Новохатько – це все-таки прийнятна для української інтелігенції постать», – вважає Володимир Яворівський.

У пошуках донорів

У багатьох західних країнах опіку над культурою беруть громадяни. У Великій Британії, наприклад, діє Департамент культури, медіа і спорту, розповідає лондонський кореспондент Радіо Свобода Богдан Цюпин. Департамент займається, в основному, розробкою законодавчих ініціатив, але на його балансі перебуває зовсім небагато культурних об’єктів. Решта намагається всіляко комерціалізувати свою діяльність, зокрема, поширює сувенірну продукцію, або запроваджує певні платні послуги.

А в Сполучених Штатах Міністерства культури немає, тому що тамтешні митці не люблять, коли хтось намагається їх контролювати, констатує кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн. Тим не менш, за його словами, тільки у самому Нью-Йорку діє близько шістдесяти музеїв, а майже у кожному американському місті є симфонічний оркестр. Держава підживлює культуру через Національну фундацію підтримки мистецтва. Цього року у бюджет фундації закладено 154 мільйони доларів, які потрібно розподілити на 130 тисяч грантів, зауважує Дулерайн.

«У штаті Нью-Йорк серед поля, серед кукурудзяних плантацій, неподалік від столиці штату – міста Олбані, стоїть величезний дерев’яний амбар. Називається – Ґліммерґлас опера. Я розмовляв із тамтешнім фінансовим директором: заклад потребує близько шести мільйонів доларів на рік. Національна фундація підтримки мистецтва виділяє аж 30 тисяч доларів. Решта оплачується донорами, ентузіастами, меценатами», – розповідає журналіст.

Водночас Міністерства культури немає в Португалії, а також у деяких балканських країнах.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.