Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Японські вчені знайшли сліди вибуху зірки поблизу Сонячної системи

У світі науки 8056 переглядів

Опубліковано - 25.02.2013 13:02 | Всі новини | Версія для друку

Японські вчені знайшли сліди вибуху зірки поблизу Сонячної системи
Японські вчені знайшли сліди вибуху зірки поблизу Сонячної системи
Фахівці Японського аерокосмічного агентства (ДЖАКСА) першими в світі побачили сліди вибуху гіпернової зірки, який стався близько 3 мільйонів років тому в межах впливу на Сонячну систему.

Зафіксувати випромінювання залишків гіпернової вдалося в рентгенівському діапазоні за допомогою приладу, встановленого на японському модулі "Кібо" Міжнародної космічної станції (МКС).

Зірка, що вибухнула, перебувала в сузір’ї Лебедя на відстані 5,5 тисяч світлових років від нашої планети. Її маса перевищувала сонячну в кілька десятків разів, а потужність вибуху перевершила показник звичайної наднової щонайменше в 100 разів.

Космічна катастрофа залишила після себе хмару газу діаметром майже 1 тисяча світлових років. При спостереженні із Землі ця гіпернова сяяла на нічному небі в 40 разів яскравіше, ніж Місяць.

Астрономи називають гіперновими вибухи масивних зірок, які відбуваються після гравітаційного колапсу їхніх ядер. Це рідкісне явище відбувається раз у 100 тисяч або навіть мільйон років.

Відомо про вісім вибухів гіпернових, що відбулися в минулому, проте всі вони були зафіксовані за межами Чумацького шляху, у той час як відкрита фахівцями ДЖАКСА зірка перебувала в нашій галактиці.

Такі потужні космічні вибухи призводять до сильних радіоактивних спалахів, які можуть загрожувати життю на Землі. Вчені припускають, що гіпернова в сузір’ї Лебедя також могла спричинити негативний вплив на земну біосферу і навіть бути відповідальною за вимирання деяких видів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Державне думання для українського хама чуже і незрозуміле”
В‘ячеслав Липинський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.