Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Експерти застерігають, що допускати «Газпром» до управління ГТС - неприпустимо

Газоват 5001 перегляд

Опубліковано - 27.02.2013 16:41 | Всі новини | Версія для друку

Експерти застерігають, що допускати «Газпром» до управління ГТС - неприпустимо
Експерти застерігають, що допускати «Газпром» до управління ГТС - неприпустимо
Українські експерти у газовій сфері вважають неприпустимим допускати російський «Газпром» одноосібно у будь-якій формі до управління українською газотранспортною системою (ГТС).

Про це йдеться у спільній заяві експертів Богдана Соколовського, Олександра Тодійчука, Михайла Гончара та Валерія Боровика.

«У зв’язку з тим, що останнім часом ведуться активні перемовини щодо передачі в оренду української ГТС російській стороні, ми змушені заявити про непростимість допуску «Газпрому» одноосібно у будь-якій формі до управління українською ГТС», - йдеться у заяві.

Експерти підкреслюють, що Росія ніколи не приховувала, що хоче заволодіти українською ГТС. «Реальний керівник «Газпрому», Кремль, на відміну від ЄС, не приховує і ніколи не приховував того, що хотів би заволодіти в будь-якій формі нашою ГТС. Сьогодні росіяни як ніколи близькі до успіху. Насправді вони добиваються того, щоби через ГТС контролювати практично всю Українську державу. А в кінцевому рахунку – позбавити нас незалежності і державності, а відтак – і її керівництва, безвідносно до прізвища її Президента чи прем’єра», - йдеться у заяві.

Залучення «Газпрому», чи його «непрозорих структур» до управління нашою ГТС, підкреслюють експерти, суперечило б законодавству ЄС, а відтак - суперечило б євроінтеграційному курсу України.

«Блокування через контроль газотранспортної системи узаконеного в Україні вільного доступу до трубопровідної мережі ставить хрест на проектах альтернативного газу, чи імпортного зрідженого газу, реверсного постачання дешевшого газу з ЄС, оптимального використання українських підземних газосховищ», - зазначено у заяві.

Експерти підкреслюють, що українська ГТС «є здобутком всього українського народу», тому «розпоряджатися цим надбанням одноосібно слід лише в інтересах держави, обережно, зрозуміло і прозоро».

«Ніхто з серйозних партнерів не візьметься оцінювати в грошах її вартість, тому що в ній поєднані і технічні, і політичні функції. А технічна її унікальність полягає хоча би в тому, що в ній поєднані функції внутрішнього забезпечення з транзитом російського газу в Європу, які розділити неможливо», - зазначають експерти.

«Якщо тимчасово не вдається домовитися з росіянами про вигідні умови транзиту, то очевидні нові позитивні тенденції щодо впровадження альтернати проблемному російському газу і унікальність наших газосховищ в системі газопостачання Європи змусять всіх шукати розумний компроміс. Тим більше, що росіяни активно розбудовують обхідні маршрути газо- і нафтопроводів, відмовившись від набагато дешевшого транзиту вуглеводнів через територію нашої держави і таким чином черговий раз принизили українську націю. Краще взагалі відмовитися від газотранзиту і назавжди позбутися вічних претензій зі сторони Кремля. Це рано чи пізно логічно завершиться втратами України від транзиту газу. І жодної біди в цьому не повинно бути. Адже живуть без транзиту інші держави. Наприклад – Угорщина», - йдеться у заяві.

Експерті підкреслюють, що за будь-яких обставин, не можна допускати російську сторону одноосібно до управління Українською ГТС ні на яких умовах. «Тим більше, що росіяни, треба їм віддати належне, вміють навіть з мізерних відсотків зробити контрольний пакет. А сподіватися на те, що вони інвестуватимуть у розвиток ГТС може хіба, що наївна людина. Адже за всі понад 20 років росіяни не інвестували в нашу ГТС ані копійки при тому, що за транзитований через Україну газ заробляли десятки мільярдів доларів», - йдеться у заяві.

Як повідомлялося ранше, за словами Президента Віктора Януковича, Україна не виключає можливість передачі в оренду ГТС у рамках створення консорціуму з її управління. Наразі розглядається можливість створення як двостороннього - з Росією, так і тристороннього - з РФ та ЕС - консорціуму з управління ГТС.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.