Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


СОТ вимагає нового розслідування українських спецмит на іномарки

Світ навколо нас 4624 перегляди

Опубліковано - 27.03.2013 11:08 | Всі новини | Версія для друку

СОТ вимагає нового розслідування українських спецмит на іномарки
СОТ вимагає нового розслідування українських спецмит на іномарки
Світова організація торгівлі приступила до вивчення законності прийняття Києвом нових захисних заходів щодо імпортних авто.

На засіданні ради СОТ з торгівлі товарами Євросоюз, США і Японія звернулися до України із закликом відмовитися від нових зборів у розмірі 6,5-13%.

США і Японія виступили на підтримку ЄС і вимагають від України відтермінувати набрання чинності рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) про нові мита щодо імпортних автівок або навіть скасувати таке рішення.

Подібна думка, як випливає з документів СОТ у розпорядженні видання, була висловлена у Женеві на зборах ради організації торгівлі товарами. Критика обрушилася на Україну щодо двох моментів: у зв’язку з її заявкою на перегляд тарифних позицій і збільшення мита на імпорт автомобілів. "Євросоюз, як і деякі інші члени СОТ, був здивований публікацією рішення України про введення таких заходів. По-перше, розслідування завершилося майже рік тому, з того часу нічого не відбувалося, і логічно було очікувати, що ніяких заходів не буде вжито. Підвищення мит ґрунтується на застарілих даних 2008-2010 років. По-друге, ми були здивовані, тому що, коли проводилося розслідування, ми висловлювали сумнів у тому, що ці заходи вписувалися в норми СОТ. По-третє, ми не могли провести попередні консультації в рамках угоди про гарантії СОТ, що порушує важливі процедури організації торгівлі", - підкреслюється в заяві ЄС. Таку позицію підтримали також США і Японія, пише "Коммерсант-Украина".

Учасники СОТ засумнівалися в об’єктивності розслідування. "Загальний імпорт автомобілів в Україну знизився з 2008 по 2010 рік з 376 тисяч до 107 тисяч (на 71,5%), що не викликає сумніву у скороченні ввезення", - наголошується в заяві. Обсяг імпорту скоротився з 11,4 мільярда до 3,3 мільярда доларів, а в 2011 році збільшився до 5,4 мільярда.

Україні запропонували або відкликати рішення про введення заходів, або відтермінувати їх, а також надати членам СОТ всю інформацію, що стосується справи і дати можливість провести консультації перед введенням мит. Джерело, близьке до Єврокомісії, зазначило, що від України фактично вимагають скасувати рішення про мита і провести нове, об’єктивне розслідування на основі свіжої статінформації.

В апараті урядового уповноваженого з питань європейської інтеграції і в асоціації "Укравтопром" вирішили не коментувати те, що відбувається. Проте джерела в Мінекономрозвитку повідомляють, що рішення про мита набуде чинності у квітні. "Такі заяви свідчать про те, що позицію України в цьому питанні вважають необґрунтованою і такою, що суперечить правилам СОТ, не лише ЄС, а й інші ключові члени організації. Аргументи цих країн виглядають достатньо обґрунтованими, тому Україні необхідно шукати компроміс або готуватися відстоювати свою позицію в рамках процедури врегулювання спору.

Як повідомлялося раніше, міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ввела з 13 квітня спеціальні мита на імпорт легкових автомобілів з робочим об’ємом двигуна від 1 тисячі кубічних сантиметрів до 2,2 тисячі кубічних сантиметрів у розмірі 6,46-12,95% від їхньої вартості.

Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і дилерів допускає припинення провідними автомобільними імпортерами ввезення автомобілів з об’ємом двигуна від 1 тисячі до 2,2 тисячі кубічних сантиметрів у результаті введення мита.

Виробники і чиновники вважають, що українська автогалузь потребує державної підтримки, одним з ефективних варіантів якої можуть бути спецмита на імпортні авто.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.